Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Ortodox húsvét Jeruzsálemben

Jeruzsálem - Görög, kopt, orosz és asszír ortodox keresztény hívők ezrei gyűltek össze Jeruzsálemben, hogy együtt ünnepeljék az ortodox húsvétot, vallásuk legfőbb ünnepét. A többórás ünnepi szertartást a Szent Sír kápolnánál tartották, ahol a keresztények szerint megfeszítették és eltemették Jézus Krisztust.
Egy nappal korábban szintén hívők tízezrei vettek részt a templomnál a tűzszentelésen, ami az ortodox húsvét egyik legfőbb szertartása. Az izraeli rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a szombati ceremónián mintegy tízezer zarándok volt a templomban, és további harmincezer hívő követte a misét a falakon kívül.

A Szent Sír kápolna forgalma egyébként az évnek ebben a szakaszában igen nagy, ugyanis hat keresztény felekezet - a római katolikus, a görög katolikus, az örmény ortodox, az egyiptomi kopt, a szíriai ortodox és az etiópiai ortodox egyház - megszentelt helyszínének számít.

A rendőrség ezért általában nagy erőkkel készül a húsvéti szertartásokra. Egy évvel korábban például a hatóság embereinek kellett közbeavatkozniuk, amikor a virágvasárnapi szertartás során verekedés tört ki több tucatnyi görög és örmény hívő között.

Az ortodox keresztény hívők egy héttel a katolikus és protestáns egyházak után ünneplik a húsvétot, azaz Jézus Krisztus halálát és feltámadását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévésztár segítségét kéri a thai rendőrség egy nyomozásban

Thaiföld - Egy televíziós vetélkedő egyik versenyzőjének a segítségét kérte a thaiföldi hatóság egy… Tovább olvasom