Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Orvos- és pedagógussztrájk Görögországban

A sztrájkhoz újságírók, önkormányzati alkalmazottak, adó- és vámhivatali dolgozók is csatlakoztak.
Szerdán 48 órás sztrájkba kezdtek a görög orvosok és pedagógusok, tiltakozásul a közszférában tervezett elbocsátások ellen. Az iskolák zárva vannak, a kórházak pedig csak a sürgősségi eseteket látják el.

A sztrájkhoz újságírók, önkormányzati alkalmazottak, adó- és vámhivatali dolgozók is csatlakoztak.

A munkabeszüntetést a Görögországot hitelező trojka újabb athéni ellenőrző útja elé időzítve hirdette meg a közalkalmazottakat képviselő ADEDY szakszervezeti szövetség. Az Európai Unió, az IMF és az Európai Központi Bank szakértői azt vizsgálják meg, hogy miképp halad Görögország a segélyprogram fejében megkövetelt reformok végrehajtásával.

A trojka 2010 óta mintegy 240 milliárd eurót hagyott jóvá Görögország számára, de feltételül szabta többek közt a 600 ezer fős közalkalmazotti létszám radikális csökkentését, és kilátásba helyezte, hogy leállítja a részletek folyósítását, ha a közszféra lesoványítása nem halad az elvárt ütemben.

A görög gazdaság hat éve recesszióban van, és az ország hazai össztermékének negyedét elvesztette. A szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy 2014-ben a munkanélküliség 31,5 százalékra növekedhet.

Májusban 1,38 millióan voltak állás nélkül, a teljes munkaerő-állomány 27,6 százaléka. Ez a legmagasabb ráta az EU-ban. 2009-ben még 10 százalék alatt volt a görög munkanélküliség, de a szigorú költségcsökkentések, illetve adóemelések több munkahely megszűnéséhez vezettek, és a közigazgatásban folyamatos leépítések voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanások Norvégiában: lakónegyedeket ürítettek ki

Norvégia nyugati partvidékén a hatóságok kiürítették Kristiansund város két lakónegyedét, miután a… Tovább olvasom