Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Összecsapás volt Koszovóban albán tüntetők és rendőrök között

Autókat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg albán tüntetők az ellenük a kivezényelt rendőrséget vasárnap a koszovói Kosovska Mitrovica városában.
Az összecsapásokban többen megsérültek, a koszovói rendőrség két járművét, valamint az ENSZ egyik gépkocsiját is felgyújtották. A pristinai média nem hivatalos információi szerint a sebesültek között két rendőr is van.

Az észak-koszovói településen a helyi szerbek szerdára virradóra elbontották azt az úttorlaszt, amelyet majdnem három évvel ezelőtt emeltek azért, hogy a helyi albánokat távol tartsák a város északi, szerbek lakta részétől. A barikádokkal 2011-ben a helyi szerbek azt is jelezték, nem engedik be az albán hatóságokat a város szerbek lakta részébe, az ugyanis szerintük Belgrád fennhatósága alá tartozott, annak ellenére, hogy Koszovó már 2008-ban kikiáltotta függetlenségét.

Az Ibar folyó hídjának közepén - amely Kosovska Mitrovica északi, főleg szerbek lakta részét a déli, többségében albánok lakta résszel köti össze - az úttorlaszok helyét a szerbek parkosították, és a Béke parkjának nevezték el, az ott élő albánok szerint azonban a beton virágtartók ugyanúgy a város kettéosztását jelentik, mint a korábbi, ormótlan betontömbökből létesített torlaszok.

A híd déli részén a több száz fősre becsült tömeg albán és amerikai lobogót, illetve a koszovói albánok egykori gerillaszervezetének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) a zászlaját lengette, majd kövekkel és üvegekkel dobálta meg a rendfenntartó erőket - közöttük az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának, az EULEX-nek és a NATO-nak a parancsnoksága alatt működő rendőröket és békefenntartó katonákat -, akik könnygázgránátokat vetettek be az albán tüntetők megfékezésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországban történelmi mélyponton a munkanélküliség

Oroszországban történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban. Tovább olvasom