Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Összecsaptak a bányászok a rohamrendőrökkel Madridban - fotók

A spanyol ipari minisztérium épülete előtt több ezren gyűltek össze, hogy a megszorítások ellen tiltakozzanak.
Összecsaptak Madridban a tiltakozó bányászok a rohamrendőrökkel szerdán, a rendőrök gumilövedékkel lőttek a tiltakozókra, akik kövekkel, petárdákkal és üvegekkel dobálták meg őket.

Szemtanúk szerint a gumilövedékek legalább tíz embert eltaláltak.

A bányászok kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rohamrendőröket, miután azok megpróbálták feloszlatni a tüntetést. A spanyol ipari minisztérium épülete előtt több ezren gyűltek össze, hogy a megszorítások ellen tiltakozzanak.

Több ezer sztrájkoló spanyol bányász jelszavakat kiáltozva tiltakozik az ágazatot érintő megszorítás ellen a madridi ipari minisztérium épülete előtt. Fotó: MTI/EPA
Több ezer sztrájkoló spanyol bányász jelszavakat kiáltozva tiltakozik az ágazatot érintő megszorítás ellen a madridi ipari minisztérium épülete előtt.
Fotó: MTI/EPA

Több száz bányász napokon át menetelt Spanyolország északi részének különböző tájairól, Asztúriából, Kasztília és León autonóm közösségből és Aragóniából a főváros felé, hogy a szénbányászat állami támogatásának csökkentése ellen tiltakozzon Madridban. Az úgynevezett "fekete menet" több mint két hétig tartott, és négyszáz kilométernél is többet tett meg. A bányászok kedden érték el a spanyol fővárost.

A spanyol kormány az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében 2018-ig fokozatosan teljesen megszünteti a szénbányászat állami támogatását. Az idei költségvetésben a tavalyi 301 millió euróval szemben már csak 111 milliót szán a kormány a szénbányászat támogatására.

A spanyolországi szénbányászat az elmúlt húsz évben folyamatosan leépült. Jelenleg már csak mintegy negyven létesítmény üzemel, többségük az ország északi részén. A tiltakozó bányászok attól tartanak, hogy az állami támogatás csökkenése miatt a spanyol bányák elveszítik versenyképességüket az olcsóbb importtal szemben. Úgy vélik az állami támogatások tervezett fokozatos megszüntetése a "bányák halálát" jelenti, és 8000 bányász és az iparágban közvetve érintett 30 ezer ember mind utcára kerülhet.

Rohamrendőrök csapnak össze sztrájkoló bányászokkal a madridi ipari minisztérium épülete előtt, ahol több ezer bányász tiltakozik az ágazatot érintő megszorítás ellen. Fotó: MTI/AP
Rohamrendőrök csapnak össze sztrájkoló bányászokkal a madridi ipari minisztérium épülete előtt, ahol több ezer bányász tiltakozik az ágazatot érintő megszorítás ellen.
Fotó: MTI/AP

A madridi kormány kijelentette, nem változtat a szénbányák állami támogatását csökkentő döntésén. A kabinet kitart amellett, hogy szükség van a kiadások megnyirbálására, mert a spanyol gazdaság második éve zsugorodik, az államháztartás hiányát pedig a tavalyi GDP-arányos 8,9 százalékról a nemzeti össztermék 6,3 százalékára kell csökkenteni az idén, miközben a munkanélküliek aránya kis híján eléri a 25 százalékot, ami a legmagasabb az egész eurózónában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmányellenes a koldulás minden formáját megtiltani Ausztriában

Alkotmánysértőnek találta az osztrák alkotmánybíróság a koldulás általánosságban való betiltását egy… Tovább olvasom