Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Ősszel jelenik meg Tony Blair memoárkötete

Nagy-Britannia - Szeptemberben kerül az üzletekbe Tony Blair volt brit miniszterelnök évek óta feszült figyelemmel várt memoárkötete.
A visszaemlékezés, amely The Journey (Az utazás) címet viseli, a Random House kiadó előzetes közlése szerint "őszinte, nyílt és feltáró" lesz.

A politikai csemegére éhes közönség sok egyéb mellett annak az évtizedes viadalnak a "feltárását" is várja, amely Blair és pénzügyminisztere, Gordon Brown - a jelenlegi kormányfő - között dúlt a hatalomért.

Azt, hogy 1994-ben, a nagy tekintélyű, komoly társadalmi és politikai közmegbecsülésnek örvendő John Smith pártvezér és miniszterelnök-jelölt hirtelen halála után a "nehézsúlyú" Brown helyett miért az akkor még viszonylag ismeretlen Tony Blair került az ellenzékben politizáló - 1997 óta kormányzó - Munkáspárt élére, a mai napig találgatások tárgya.

A legelfogadottabb változat úgy hangzik, hogy Smith halála után Blair és Brown a londoni Islington kerület egyik olasz éttermében, a Granitában, fehér asztalnál egyezkedve döntötte el, hogy melyikük indul a pártvezéri tisztségért; azóta bevett fogalom a brit politikai kifejezésszótárban a Granita-paktum.

Gordon Brown nemrég, egy brit kereskedelmi tévének adott interjúban - kettőjük közül elsőként - azt elismerte, hogy volt ilyen paktum, de közölte, hogy az nem a Granitában elköltött közös vacsorán született, hanem már előtte.

Brown változata szerint azonban az alku része volt az is, hogy Blair egy idő után feláll pártvezéri székből - amely az 1997-es választási győzelem óta miniszterelnöki székként is szolgál -, és azt átadja neki. Ez 2007 nyarán meg is történt, ám számtalan, általában hitelesnek tekintett forrás számol be arról, hogy addig a pillanatig izzó, sokszor gyűlölködő üvöltözésbe csapó viszály jellemezte a hosszú évekig váratott, csalódott Brown és a posztjához ragaszkodó - három választási győzelmével egyébként a brit baloldal történetében rekordot döntő - Blair viszonyát.

Tony Blair egyelőre mindazonáltal csak annyit árult el a memoárról, hogy abban igyekezett felvázolni "a miniszterelnöki élet emberi és politikai dimenzióit".

Blair egykori hírhedt sajtófőnöke, Alistair Campbell már kiadta saját visszaemlékezését, de a fő poént nem lőtte le, vagyis részletesen nem számolt be volt főnöke és Brown összecsapásairól.

A kiadó nem közölte, hogy Tony Blair mennyit kap a könyvért, de korábbi, hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint a volt kormányfő 4,6 millió font előleget vett fel.

Blair akkor is csinos pénzeket keres, amikor éppen nem ír, hanem beszél: politikai előadásainak gázsija alkalmanként fontszázezrekre rúg; egyes kimutatások szerint jelenleg ő a világ legdrágább szónoka.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. március 05. 09:14
    „Miért? Meghalt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ukrán elnök a felére csökkentette fizetését

A felére csökkentette saját fizetését a múlt héten beiktatott ukrán elnök, Viktor Janukovics az… Tovább olvasom