Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Összeütközött két F-16-os az Egyesült Államokban

Egyesült Államok - Összeütközött két F-16-os vadászgép éjszakai gyakorlórepülés közben az Egyesült Államokban, az egyik gép pilótáját keresi az amerikai parti őrség.
A baleset helyi idő szerint csütörtök este történt a tenger felett, a Dél-Carolina állambeli Charleston partjaitól 64 kilométerre.

A Shaw légitámaszpont vezető oktatója, Brad Fallin közölte, hogy mindkét gép fedélzetén egy-egy ember tartózkodott. Míg az egyik gép biztonságosan leszállt a charlestoni bázison, a másik gépnek, illetve pilótájának a sorsa ismeretlen. Fallin szerint a parti őrség két helikoptere és két hajója kutat utánuk.

Kronológia

2003. december 9. - Belgium légterében, az Ardennek felett összeütközött és lezuhant két belga vadászgép. Az egyik F-16-os pilótája meghalt, a másiknak sikerült katapultálnia.

2004. április 21. - Az észak-németországi Schleswig-Holstein tartományban, Garding város közelében összeütközött és lezuhant a német légierő két Tornado típusú harci gépe. Két pilóta szörnyethalt, a másik kettő ejtőernyővel sikeresen földet ért.

2004. május 17. - Az Egyesült Államokban, az Indiana állambeli Oaktown kisváros közelében összeütközött két F-16-os harci repülőgép. Az egyik pilóta meghalt, a másik ejtőernyővel ért földet.

2004. július 21. - Oregon amerikai szövetség állam légterében összeütközött és lezuhant két F-18-as vadászgép. A két pilóta életét vesztette.

2004. augusztus 26. - Összeütközött és lakott területre zuhant a román légierő két MiG-21-es típusú vadászgépe az Arad megyei Cristestinél (Maroskeresztúrnál). A pilóták katapultáltak, s könnyebb sérüléseket szenvedtek.

2005. január 20. - Az ausztrál légierő két gépe gyakorló repülés közben összeütközött Victoria államban. Az egyik gép kigyulladt és lezuhant, de a pilótának sérülés nélkül sikerült katapultálnia.

2005. július 19. - Összeütközött az amerikai haditengerészet két harci repülőgépe Los Angelestől északra. Egy pilóta eltűnt, a másik kettő súlyosan megsebesült.

2005. október 4. - Összeütközött és lezuhant a jordániai légierő két kiképző repülőgépe a Holt-tenger közelében. Két pilóta életét vesztette, a harmadik túlélte a szerencsétlenséget.

2006. május 22. - Az olasz légierő két F-16-os gépe ütközött össze gyakorlórepülés közben a földközi-tengeri Szardínia szigetének partjai közelében. A pilóták katapultáltak.

2006. május 23. - Összeütközött egy F-16-os görög és török vadászrepülőgép az Égei-tenger déli részén fekvő Kárpathosz görög sziget fölött, amint a vitatott határvonal mentén járőrözött. A görög pilóta életét vesztette, a török sikeresen katapultált.

2008. február 21. - Gyakorlórepülés alkalmával összeütközött egymással és lezuhant az amerikai légierő két, F-15C Eagles típusú vadászgépe a Mexikói-öbölben, Florida állam partjainál; az egyik gép pilótája életét vesztette.

2008. június 14. - Összeütközött és lezuhant két vadászrepülőgép az Egyesült Államokban, Nevada északi részén. Az egyik gép, egy kétüléses F-5 Tiger típusú bombázó mindkét pilótája sikeresen katapultált, a másik repülő, egy F/A-18C Hornet pilótája életét vesztette.

2008. június 25. - Gyakorlat közben összeütközött a levegőben és lezuhant két, J-8 típusú elfogó kínai vadászgép a Kínához tartozó Belső-Mongólia területén. A pilóták katapultáltak.

2008. október 1. - Franciaország északi partvidékénél, Bretagne-ban összeütközött és a tengerbe zuhant gyakorlatozás közben két, Super-Etendart típusú vadászgép. Az egyik pilótának sikerült katapultálnia, a másik meghalt.

2009. január 20. - Kiképzőrepülés közben az ország középső részén fekvő Albacete tartományban lezuhant két Mirage F-1 típusú spanyol vadászgép. A fedélzetükön tartózkodó három pilóta életét vesztette.

2009. augusztus 16. - Összeütközött a levegőben két Szu-27 típusú vadászrepülőgép a Moszkva melletti Zsukovszk felett, a MAKSZ-2009 légi szalon bemutatóira való főpróba közben. A pilóták katapultáltak, de egyikük életét vesztette.

2009. szeptember 24. - Gyakorlórepülés közben összeütközött és a Földközi-tengerbe zuhant két francia harci gép: az egyik pilótát épen és sértetlenül kimentették, a másik eltűnt. A két Rafale típusú vadászgép a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról szállt fel gyakorlórepülésre.

Magyarorszságon 1995. szeptember 13-án volt hasonló baleset, amikor a pápai repülőezred MiG-23 UTI típusú kiképzőgépe Pápától délre összeütközött egy SZU-22-es harci géppel. Mindkét repülő lezuhant, a MiG két pilótája szörnyethalt, a SZU típusú gép vezetője katapultált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vettek félszáz terroristagyanús embert

Törökország - Őrizetbe vett a török rendőrség csaknem ötven embert, akik gyaníthatóan kapcsolatban… Tovább olvasom