Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Osztrák kitüntetést kapott Fekszi Márta

Magas szintű osztrák állami elismerésben részesült Horváthné dr. Fekszi Márta, a Külügyminisztérium távozó kabinetfőnöke, akinek Heinz Fischer szövetségi elnök a Nagy Arany Érdemrend a Csillaggal kitüntetést adományozta a magyar-osztrák kapcsolatok terén kifejtett tevékenységéért.
Fekszi Márta, aki 1977 óta dolgozik a Külügyminisztériumban, s 1989-1991 között Bécsben is szolgált, Johannes Kyrlétől, az osztrák Külügyminisztérium főtitkárától csütörtökön Bécsben vette át az elismerést.

Kyrle méltatásában kiemelte, hogy a két ország közötti kivételes kapcsolatok nem csupán az igen szoros politikai, gazdasági, kulturális összekötő szálak hagyományán alapulnak, hanem az EU keretében megvalósuló jövő-orientált együttműködésen is. 2005 óta, külügyi államtitkárként Fekszi Márta mindig kiemelten kezelte és támogatta a magyar-osztrák és a regionális kapcsolatok erősítését, amelyek a kibővített EU-ban egyre fontosabb szerepet játszanak a közös érdekek érvényesítésében. A diplomáciával szembeni növekvő elvárások időszakában pedig az elsők között ismerte fel a hagyományos formákon túlmutató együttműködési lehetőségek kihasználásának fontosságát. Bizonyítja ezt többek között a két ország közötti széleskörű és rugalmasan alakított külképviseleti kooperáció, mely Kisinyovtól Caracasig, Podgoricától Jakartáig kiterjed a közös ingatlanhasználatra, egymás diplomatáinak kölcsönös befogadására és a vízum-képviseletre.

A kitüntetett, aki a közeljövőben átveszi a New York-i magyar ENSZ-képviselet vezetését, válaszában hangsúlyozta, hogy az elismerés az egész magyar Külügyminisztériumnak is szól, egyben kifejezte elkötelezettségét a szoros kétoldalú együttműködés továbbvitele iránt.
Magyar külügyi vezető ilyen jelentős osztrák állami elismerésben hosszú ideje nem részesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben az őrizetest bántalmazó rendőr

Őrizetbe vettek egy orosz rendőrt Szentpéterváron, mert olyan súlyosan bántalmazott egy őrizetest,… Tovább olvasom