Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Öt év börtönre ítéltek egy fehérorosz ellenzékit

Fehéroroszország - Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szombaton Andrej Szannyikav fehérorosz ellenzéki vezetőt, volt elnökjelöltet, amiért - a bíróság szerint - "tömeges zavargásokat" szított Aljakszandr Lukasenka elnök újjáválasztása elleni tiltakozásul.
Három ellenzéki aktivistát ugyanebben a perben háromévi, egy negyediket pedig három és félévi börtönre ítélt a bíróság.

Az ügyészség hét év börtön kiszabását kérte az 57 éves Szannyikavra, aki április 27. óta áll a bíróság előtt "tömeges rendzavarások szervezése" vádjával, amiért tüntetést kezdeményezett december 19-én.

Az incidensek tarkította tiltakozó megmozdulást a rendőrség vaskézzel feloszlatta, több mint 600 embert állítottak elő, többségükben ellenzékieket.

A megtorlást elítélte az Egyesült Államok és az Európai Unió, újabb szankciókat kiszabva Lukasenka ellen, aki a szavazatok közel 80 százalékéval nyerte meg a választást Szannyikav előtt, aki a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 2,34 százalékát kapta.

Négy másik elnökjelölt pere folyamatban van, egy ötödik, Alesz Mihalevics pedig Csehországban politikai menedékjogot kapott.

Szannikav elutasította a vádakat, pénteken kijelentette a bíróság előtt, hogy politikai bosszú áldozata lett, amiért reális versenytársa volt a választáson Lukasenkának.

Szannyikav 1995-96-ban külügyminiszter-helyettes volt, az ENSZ New York-i titkárságán dolgozott, a charter97.org, a legnépszerűbb fehérorosz ellenzéki hírportál megalapítója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letette a hivatali esküt Haiti új elnöke

Haiti - Letette a hivatali esküt szombaton Port-au-Prince-ben Michel Martelly, Haiti új elnöke. Tovább olvasom