Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Öt évre ˝röghöz kötnék˝ a pályakezdő orvosokat Franciaországban

A francia orvosi kamara azt javasolja, hogy az orvostanhallgatók szakképesítésük megszerzése után legalább öt évig kötelezően abban a régióban gyakorolják hivatásukat, ahol a tanulmányaikat végezték.
A vidéki orvoshiány leküzdése érdekében az orvosi kamarának megfelelő francia Orvosok Rendjének Nemzeti Tanácsa (CNOM) azt javasolja, hogy a végzős orvostanhallgatók szakképesítésük megszerzése után legalább öt évig kötelezően abban a régióban gyakorolják hivatásukat, ahol a tanulmányaikat végezték.

A "röghöz kötési" javaslat kisebb forradalomnak számít Franciaországban, ahol a szakszervezetek és a végrehajtó hatalom is eddig elsősorban pénzügyi juttatásokkal próbálta rábírni az orvosokat arra, hogy az orvoshiánnyal küzdő elővárosokban vagy a szegényebb régiókban vállaljanak munkát. Az orvosi kamara szerint azonban ezek az intézkedések kudarcot vallottak, ezért kötelezni kellene a medikusokat arra, hogy abban a régióban maradjanak öt évig, ahol a diplomájukat megszerezték. "Ez lehet legalább három év is" - hangsúlyozta Michel Legmann, a CNOM elnöke, aki példaként említette az ország északi részén található Picardie régiót, ahonnan "a friss diplomások nagy többsége elmegy, és máshol helyezkedik el".

A javaslat szerint a regionális egészségügyi központoknak az orvosi kamara regionális képviseleteivel együttműködve azt is meg kellene határozniuk, hogy melyek azok a települések, ahol egy kezdő orvos munkába állhatna. A CNOM úgy véli, hogy az elmaradottabb régiókba küldött orvosokat különböző támogatásokkal és intézkedésekkel kellene támogatni a pályakezdésben. A kamara elnöke jelezte: tudatában van annak, hogy a javaslat elégedetlenséget fog kiváltani a szakszervezetek részéről, ezért egyezetést kért a kérdésben az új egészségügyi minisztertől, Marisol Touraine-től.

A francia orvosok három legjelentősebb szakszervezete (CSMF, SML és MG-France) ellenérzéseit fejezte ki a kötelező jellegű intézkedéssel szemben. Álláspontjuk szerint "irreális" a kezdő orvosokat büntetni az évtizedek alatt kialakult orvoshiány miatt. Visszautasítják azt a feltételezést is, hogy a letelepedést segítő támogatásokért és egyéb anyagi előnyökért cserébe a végzősök ne mennének szívesen hátrányosabb helyzetű helyekre dolgozni.

A francia orvosi szakszervezetek tavaly írtak alá megállapodást a társadalombiztosítással arról, hogy egy-egy konkrét esetben kiegészítő juttatásokkal támogathatják a pályakezdő orvosokat. A program azonban még nem indulhatott el, mert a regionális egészségügyi központok nem határozták meg, melyek azok a kifejezetten orvoshiánnyal küzdő települések, ahol a támogatásokért pályáztatni kellene az állásokat. A "röghöz kötést" vállaló rezidenseknek elindított havi 1200 eurós ösztöndíjrendszer ugyanakkor nem népszerű. Eszerint a medikusnak annyi ideig kell a diplomája megszerzése után a régióban maradnia, amennyi ideig igénybe vette az ösztöndíjat.

A rezidenseket tömörítő három szervezet közös közleményben fejezte ki "értetlenségét" a javaslattal szemben. "A fiatalok nem vállalhatják egyedül a felelősséget azért, mert az elődeik hibákat követtek el az egészségügyi ellátás megszervezésében" - fogalmaznak. A fiatal orvosok nemzeti szakszervezete pedig diszkriminatívnak tartja az orvosi kamara elképzelését.

"Az orvosok körében tabunak számít az 1927-ben elfogadott charta (amely kimondja, hogy egy orvos szabadon választhatja meg, hol gyakorolja a hivatását). Ez a tabu dőlt most meg, még akkor is, ha a szabad hivatásgyakorlás elvét nem sértették meg teljesen, csak regionalizálni akarják - véli Didier Tabuteau, a párizsi Sorbonne egyetem Politikatudományi Intézete egészségügyi tanszékének vezetője. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a problémát maga az orvosi kamara vetette fel, ezért annak hatása jelentős lehet a közvéleményre. A végrehajtó hatalomnak ugyanis az orvostársadalom ellenállása miatt eddig minden olyan intézkedése elbukott, amellyel kötelezni próbálta az orvosokat az elmaradottabb régiókban való elhelyezkedésre.

Olvasóink írták

 • 10. NP1 2012. június 01. 12:16
  „PálfiPéter
  A hasonlatod nagyon sántít.
  Ha egy cég támogat képzéseket akkor természetesen követelhet is valamit, de azt nem teheti meg, hogy a kőművest kötelezi valamire a burkolót nem.

  Mozimasiniszta
  Pedig bele kellene menni a számháborúba mert a lényeg a részletekben van.”
 • 9. PálfiPéter 2012. június 01. 08:04
  „8. adamantium 2012.06.01. 07:17

  Ha egy cég beiskoláz téged, vagy engedélyezi tanulmányaidat, akkor tanulmányi szerződést köt veled. Minimum olyan időtartamra, mint a képzés ideje. És bizony, ha hamarabb lelépsz a cégtől, akkor időarányosan vissza kell fizetned a képzési költségedet és/vagy a munkától távol töltött időre kifizetett járandóságaidat.
  Ezek után, ha az állam súlyos milliókért képzi az orvosokat, akkor miért ne várhatná el, hogy a magyar társadalmat szolgálják? Vagy ha nem szeretnék, akkor viszont fizessék vissza a képzésük időarányosan hátralévő költségeit.
  Sajnos nem vagyunk olyan gazdag ország, hogy pl.: angliának tanítassunk ki orvosokat.
  Az, hogy hol mennyi arezidensek fizetése, ezek szerint ebben az esetben lényegtelen, mert mint látható a francia rezidensek sincsenek megelégedve sajátjukkal.”
 • 8. adamantium 2012. június 01. 07:17
  „7. Mozimasiniszta 2012.05.31. 22:32
  ha minden más szakma mehet akkor miért pont az orvosok ne? a munkaerőpiac szabad, mindenki oda megy ahova akar, és képességei lehetővé teszik, ehhez hozzá kell szokni. nem kedvük szerint lófrálnak, mert a nagy részének nincs kedve hazát váltani és nem is lófrálnak hanem vándorolnak a jobb élet és a megbecsülés reményében”
 • 7. Mozimasiniszta 2012. május 31. 22:32
  „igazad van Pálfipéter ! a Fidesz megtett sok olyan dolgot amit régóta elmulasztottak külföldön is ! Először gyalázták - köpködték Orbánt Viktort, azután szép csendben leutánozták ! Nem szállok be a számháborúba , mert értelmetlen az országokat - pénzeket egymás mellé rakni,
  viszont az, a nálunk gazdagabbaknál sem mehet sokáig, hogy (részben vagy egészen) államköltségen képzett drága tudású ifjú doktorok , kedvük szerint lófráljanak egyik országból a másikba !”
 • 6. geza 2012. május 31. 19:29
  „Ismerősöm volt kint Fr-o ban rezidens orvosként. 1100 euro-t kapott (+ orvosszálló nagyon kis pénzért, kaja szintén kis pénzért) a francia ugyanolyan végzettségű rezidens orvosok dupla annyit kaptak
  Egy magyar kezdő mennyit is kap? 110.000 Ft btto”
 • 5. PálfiPéter 2012. május 31. 16:12
  „ajaj. Erről is a Fidesz tehet. Kell nekik ilyeneket csinálni Magyarországon: bankadó, tranzakciós adó, röghöz kötés...
  Nahát!”
 • 4. Queenmargareth 2012. május 31. 16:08
  „mindenki Németországot ajánlja, ott happy minden.”
 • 3. Lutetia 2012. május 31. 15:26
  „Tudtommal Franciaországban fizetős az orvosképzés. Furcsa, hogy még ezek után röghöz is akarják kötni őket.”
 • 2. KamuNeni 2012. május 31. 15:19
  „Azert nem kell a Franciak peldajat kovetni MO-n. (gondolom azert a cikk) Franciaban megelnek a fizetesukbol, MO-n meg nem elnek meg.”
 • 1. rózsakert 2012. május 31. 14:31
  „Öt év az nem tíz év-és gondolom nem havi nevetséges 400 eueroért fogják tenni mindezt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végső stádiumban Chávez rákbetegsége

Egy amerikai újságíró szerint Hugo Chávez rákbetegsége a "végső stádiumban" van. Tovább olvasom