Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Öt muzulmánt elítéltek brit katonák szidalmazásáért

A közrend megsértésében bűnösnek talált hétfőn a kelet-angliai Luton bírósága öt muzulmánt, akik a nyilvánosság előtt fennhangon gyaláztak Afganisztánból hazatért katonákat.
"Brit hadsereg: gyilkosok", "Brit katonák, a pokol tüzében égtek el", "csecsemőgyilkosok" - ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparenseket tartott magasba, illetve kiabált hangosan az öt férfi tavaly márciusban Luton város utcáin, ahol Afganisztánból hazatért brit katonák tartottak felvonulást.

Az incidens nagy visszhangot váltott ki a közvéleményben, és a londoni parlament alsóházában képviselői interpellációk tárgya volt.

A 21 és 32 év közötti vádlottak valamennyien a Londontól mintegy 50 kilométerre északra fekvő Lutonban élnek, és ártatlannak vallották magukat. Ügyvédjeik azzal védekeztek, hogy csupán a szólásszabadsághoz való jogukat gyakorolták, és az esemény idején a rendőrök nem tiltakoztak a jelszavak ellen.

Az ügyben eljáró bírónő, Carolyn Mellanby viszont úgy ítélte meg, hogy bíróság elé állításukkal "arányos választ adtak a társadalom védelmének legitim szükségességére és a közrend tiszteletben tartására". Az öt férfi magatartását - a hangos fenyegetőzést és szitkozódást - alkalmasnak minősítette arra, hogy szorongást váltson ki, ezért két év próbaidőre ítélte és a perköltség megfizetésére kötelezte őket.

Az Islam4UK nevű iszlám csoport szintén közfelháborodást váltott ki azzal a tervével, hogy az afganisztáni háború elleni tiltakozás jegyében demonstrációt tart ugyanabban az angol kisvárosban, amelynek lakossága immár hagyományosan úgy vesz végső búcsút az Afganisztánból hazaszállított brit katonaáldozatoktól, hogy a koporsókat szállító konvoj útvonalán felsorakozik.

Az Islam4UK üres koporsókkal akart végigvonulni, hogy így emlékezzen az Afganisztánban meghalt muszlimokra. A csoport vasárnap bejelentette, hogy lemond elképzeléséről, mert már a demonstráció tervének bejelentésével "sikeresen ráirányította a figyelmet az afganisztáni muszlimok keserves sorsára".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Detroit nagy dobása a kis kocsikkal

Detroit nagy dobásaként emlegeti az amerikai szaksajtó azt, hogy az Egyesült Államok autóiparának… Tovább olvasom