Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma a török tüntetéseken

Meghalt egy újabb tiltakozó Törökországban, aki a kormányellenes tüntetések során sebesült meg.
Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma a török tüntetéseken

Meghalt egy újabb tiltakozó Törökországban, aki a kormányellenes tüntetések során sebesült meg - közölte egy ankarai ügyvéd. Ezzel ötre emelkedett a tüntetők és a rendőrök között két hét óta tartó szembenállás halálos áldozatainak száma.

Sema Aksoy, az áldozat családjának jogi képviselője elmondta, hogy a 26 éves Ether Sarisulukot napokon át lélegeztetőkészüléken tartottak, halálát csütörtök reggel állapították meg. A feltételezések szerint egy könnygázgránáttal találták el a fején a június 1-i ankarai tiltakozás idején.

Egy emberi jogi szervezet szerint már sebesültek ezreit látták el a tüntetések május 31-i kezdete óta.

Az isztambuli Taksim térre összpontosuló megmozdulások csütörtökön is folytatódtak, annak ellenére, hogy egy nappal korábban Recep Tayyip Erdogan kormányfő pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja helyi népszavazást ígért a tüntetéssorozatot kiváltó isztambuli Taksim téri és Gezi parki városrendezési tervről.

Ismét tüntettek Isztambulban, a rendőrség nem avatkozott közbe

Ismét békésen tüntettek a kormány ellen csütörtökre virradóra az isztambuli Taksim téren és a vele szomszédos Gezi parkban, de a rendőrség ezúttal nem avatkozott közbe. Ankarában a rendőrség könnygázt és füstgránátokat vetett be a demonstrálók feloszlatására.

A Gezi parkban összegyűlt tüntetők egész éjjel ébren voltak, és időről időre jelzőrakétákat bocsátottak fel, de a rendőrök nem reagáltak. Hussein Avni Mutlu isztambuli polgármester cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a rendőrség a tiltakozó akció erőszakos feloszlatására, a Gezi park ostromára készül.

A Taksim téren mindazonáltal a hatóságok otthagytak több vízágyút, ezek még csütörtök reggel is figyelmeztettek a rendőri jelenlétre.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdán művészekből, tudósokból és közírókból álló küldöttséggel tárgyalt Ankarában a török kormánynak arról a tervéről, hogy helyi népszavazásra bocsátanák azt a Taksim teret és a Gezi parkot érintő városrendezési tervet, amely az országossá dagadt kormányellenes tüntetéseket kirobbantotta. A CNN-Türk török televízió közvélemény-kutatást végzett a Gezi parki tüntetők között, akiknek nagy része ellenzi a népszavazást, mert az véleményük szerint a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja érdekeinek megfelelő eredményt hozna.

A tüntetőknek csütörtökön választ kell adniuk a népszavazási ajánlatra és a kormánynak arra a követelésére, hogy hagyják el a parkot, és vessenek véget tiltakozó akcióiknak.

Csütörtökre virradóra Ankarában is kormányellenes tüntetések voltak, ott a rendőrség könnygázt és füstgránátokat vetett be a demonstrálók feloszlatására.

A kanadai CBC televízió arról adott hírt, hogy a török rendőrség csütörtökön szabadon engedte azt a két munkatársát, akiket előző nap vett őrizetbe. A kanadai miniszterelnököt, Stephen Harpert londoni tárgyalásira elkísérő John Baird külügyminiszter személyesen lépett közbe az isztambuli eseményekről tudósító két újságíró kiszabadulása érdekében,

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az Elba vízállása a kritikus németországi helyeken

Továbbra is katasztrófariadó van a folyó mentén több száz kilométeren. Tovább olvasom