Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Ötszáz éves graffitik egy középkori német zárdában

Berlin - Ötszáz éves graffitik árulkodnak egy középkori német zárdában dolgozó tanoncok mindennapjairól - a rejtélyes észak-rajna-vesztfália falfirkákat történészek fejtették meg.
Évekkel ezelőtt figyeltek fel a padlástérben lévő titokzatos rajzokra a Langewehe mellett lévő Szent Katalin-templomban dolgozó restaurátorok, ám csupán tavaly vették a helyi műemlékvédelmi szakemberek tüzetesebb vizsgálatoknak alá a graffitiket. A szakemberek meglepetésére kiderült, hogy a negyven méterszer kétméteres bevakolt padlástéri falfelületet a mestereik mellett dolgozó ifjú tanoncok keze nyomát viseli - olvasható a The Local (http://www.thelocal.de) angol nyelvű német napilap online kiadásában.

"A falfelületre 42 különböző kalapácsot karcoltak be. Van közöttük a kőfaragók által használt szerszám, ahogy ácskalapács, pöröly és csákány, mellettük pedig többször ismételt próbálkozások, hogy valamilyen mértani ábrát megalkossanak" - magyarázta Sabine Cornelius, a műemlékvédelmi hatóság szóvivője.

Mint kifejtette, az ifjú tanoncok számára a kalapácsok egyfajta szignóként szolgáltak, mivel írástudatlanok voltak.

A jelek szerint a tanoncok az Aachen melletti rendház késő-gótikus tatarozása során serénykedtek a zárdában, amelyet Margaret von Fleck apátnő irányítása alatt, 1492 és 1506 között újítottak fel. Ekkor került a külső fal a padlástér belsejébe, s ideális "rajztáblának" bizonyult.

"A tanoncok itt gyakorolhattak - látunk a bevésett vázlatok között tökéletes rozettákat, amelyek vélhetően a mester keze nyomát viselik, s mellettük a tanulók kezdetleges próbálkozásait, akik utánozni szerették volna a képzett szakembert" - hangsúlyozta Sabine Cornelius.

Ulrike Hecker, a projektet irányító történész azt emelte ki közleményében, hogy a rajzok olyan emberek szokatlanul személyes vallomása, akiken sokszor "keresztülnéz" a történelem.

"Igen kivételes esetekben maradnak fenn a munkásoktól származó graffitik, ezért a falba karcolt vázlatok a késő-középkori munkások hétköznapjainak egyedülálló és rendkívül becses dokumentumai" - fogalmazott Ulrike Hecker.

Olvasóink írták

  • 1. keiner 2010. november 21. 10:21
    „:omg: Már akkor rongaltak a házokat. Tzzzzzzzz

    :-)))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két pokolgép robbanásában többen meghaltak Indiában

Patna - Egy híd alá rejtett pokolgép robbanásában nyolcan meghaltak vasárnap Kelet-Indiában, egy… Tovább olvasom