Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Ötven évre kibérelte Németország a Lobkovic-palotát

Németország eredetileg meg akarta venni a 18. századi barokk épületet, de a felek nem tudtak megegyezni az árban.
Németország ötven évre bérbe veszi Csehországtól a prágai Lobkovic-palotát, amely mint a nyugatnémet nagykövetség székhelye 1989-ben történelmi események színhelye volt - közölték szerdán Prágában a két ország külügyminisztere, Lubomír Zaorálek és Frank-Walter Steinmeier találkozója után.

Németország eredetileg meg akarta venni a 18. századi barokk épületet, amely ma a német diplomáciai képviselet székhelye, de a felek nem tudtak megegyezni az árban.

A kompromisszumos megoldást mindkét fél sikernek minősítette. "Ez jó példája annak, hogy ma lényegében mindenben meg tudunk egyezni" - jelentette ki közös sajtótájékoztatójukon Zaorálek. A Lobkovic-palota korábban Nyugat-Németország (az NSZK) diplomáciai képviseletének épülete volt. 1989 augusztusában-szeptemberében több ezer keletnémet állampolgár menekült a nagykövetség területére, hogy kikényszerítse Nyugatra engedését.

Szeptember vége felé a helyzet kezdett kritikussá válni. Kelet-Németország végül meghátrált, szabad utat adott állampolgárainak a másik német államba való távozásra az NDK területén keresztül.

Ezt a hírt személyesen Hans-Dietrich Genscher akkori nyugatnémet külügyminiszter jelentette be szeptember 30-án a nagykövetség épületének erkélyéről. "Ez az épület számunkra komoly jelkép, része a német történelemnek" - indokolta a vásárlási szándék legfőbb okát korábban a német külügyminisztérium.

A Lobkovic-palota 1703 és 1707 között épült, a csehországi barokk építészet egyik remeke. A palotához tartózó park az egyik legnagyobb kiterjedésű és legszebb barokk park Prágában. Steinmeier bejelentette, hogy ősszel, a prágai események 25. évfordulóján Genscherrel együtt újra Prágába látogat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborús bűnösöket méltatott a japán kormányfő

Abe Sindzó írásos üzenetben a háborús bűnösök ország békéjéhez és jólétéhez való hozzájárulásukat… Tovább olvasom