Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Ötven tonna aranyat rejt a Vörös-tenger feneke

Kiel - Mintegy ötven tonna aranyat és más értékes érceket rejt a Vörös-tenger egyik medencéje - közölte a Kieli Egyetem Leibniz Tengertudományi Intézetének vezetője egy németországi sajtótájékoztatón.
Peter Herzig professzor szerint az iszapban található nemesfémek értéke elérheti a 12 milliárd eurót (3300 milliárd forintot). A kincset rejtő medence a Vörös-tenger Szudán és Szaúd-Arábia közötti részén, az Atlantis II. Deep mélytengeri medencében található.

A kutató elmondása szerint az aranyban, ezüstben, rézben és cinkben gazdag iszap mintegy kétezer méteres mélységben, egy 68 Celsius-fokos sós réteg alatt található.

"Ezt a sós réteget úgy lehet elképzelni, mint egy metánnal és szénhidrogénekkel telt ballont" - magyarázta Mark Schmidt geokémikus a csütörtöki kieli tájékoztatón.

Peter Herzig közlése szerint az iszap tonnánként csak mintegy fél gramm aranyat tartalmaz. A professzor felszólalt a Vörös-tenger kíméletlen kizsákmányolása ellen, ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy a szaúdi királyság érdeklődik a kutatási eredmények iránt. Herzig szerint egyébként a tengerfenék más régiói is rejthetnek jelentős mennyiségű nemesfémet.

A kieli intézet tengerkutatóiból és a szaúd-arábiai Abdulaziz Király Egyetem (KAU) szakértőiből álló kutatócsoportnak a legmodernebb technológia tette lehetővé a Vörös-tenger eddig részben ismeretlen részének feltérképezését és a vulkáni kőzetekből való mintavételt. A januárban elindított, kilenc évesre tervezett, szaúdi finanszírozású kutatási projekt keretében az ércek mellett többek között a planktonokat és a korallzátonyokat is vizsgálják. A Jeddah Transect Project elnevezésű kutatási programról bővebb információ a KAU honlapján olvasható.

Olvasóink írták

  • 2. papsajt 2011. március 20. 20:47
    „hajaj, még egy ilyen hír és izrael Jordániát is bekeríti szögesdróttal és palesztin övezetté nyilvánítja,csak hogy az arany közelébe lehessen.”
  • 1. dodó 2011. március 18. 16:23
    „Az USA-beli Kentucky állam Fort Knox városa pedig a Magyar Királyság, a Lengyel Köztársaság és a Cseh-Szlovák Köztársaság elrabolt aranykészletét (is) rejti mindmáig. Csak ez a három tétel több mint 50 tonna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veseátültetés következtében lett HIV-fertőzött egy amerikai férfi

New York - Élődonoros veseátültetést követően fertőződött HIV-vírussal egy New York-i férfi; ez az… Tovább olvasom