Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Ötvenezer rubelt fizetett a felbujtó a Bolsoj-igazgató elleni támadásért

A moszkvai Nagyszínház szólótáncosa, Pavel Dmitricsenko állítása szerint nem ilyen mértékben akart bosszút állni.
Egy moszkvai kerületi bíróság elrendelte Pavel Dmitricsenkónak, a moszkvai Nagyszínház szólótáncosának letartóztatását, akit a Szergej Filin, a teátrum balett-társulatának művészeti igazgatója elleni kénsavas támadás felbujtójának tartanak. A rendőrség szerint az amúgy ünnepelt táncművész ötvenezer rubelt (körülbelül 350 ezer forintot) fizetett a felbérelt végrehajtónak.

Pavel Dmitricsenko közölte, hogy nem kíván fellebbezni a Taganszkij kerületi bíróság döntése ellen, amely szerint a táncos április 18-ig őrizetben marad.

Dmitriscsenkót, valamint Jurij Zaruckijt, az elkövetőt és Andrej Lipatovot, aki Zaruckijt a helyszínre szállította, kedden állította elő a rendőrség. A férfiak szerda reggelre beismerő vallomást tettek. Dmitricsenko elmondta, hogy ő rendelte meg a támadást, de állítása szerint "nem ilyen mértékben" akart bosszút állni Filinen, akit úgymond csak meg akart leckéztetni.

Sajtóhírek szerint a Hattyúk tavának gonosza és a Rettegett Iván szerepéből ismert Dmitricsenko élettársa, Anzselina Voroncova - ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával. A támadás közvetlen kiváltó oka állítólag az volt, hogy Filin megtagadta a Hattyúk tavának főszerepét Voroncovától.

A Lifenews orosz hírportál értesülése szerint a szólótáncos azt vallotta, hogy csak rá akart ijeszteni a balettigazgatóra. Úgy gondolta, hogy elég lesz, ha megverik Filint.

Pavel Dmitricsenko a moszkvai kerületi bíróságon a nyomozóhatóság képviselőjének kérdésére úgy nyilatkozott, hogy nincs miért bocsánatot kérnie Szergej Filintől. Elismerte, hogy nem volt túl jó kapcsolatban a társulat művészeti igazgatójával, aki szerinte "egyes művészeket megfosztott pénzüktől és azt másoknak adta". Ő viszont, mint mondta, mindig is a Bolsoj művészeinek pártját fogta.

Dmitricsenko ügyvédje a bíróságon kifejtette, hogy védence nem tudott a savas támadás feltételezett elkövetője, Jurij Zaruckij büntetett előéletéről és nem volt szó közöttük arról, hogy a táncos a balettigazgató megtámadásáért pénzt adna neki.

Szergej Filin felesége a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilapnak azt mondta, hogy férje szerint több embernek van köze az ellene elkövetett merénylethez, mint ahányat őrizetbe vettek. Remélik, hogy a rendőrség a támadás mögött álló valamennyi szereplő kilétét felfedi - nyilatkozta Marija Prorvics.

A gyanúsítottakat 12 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

Szergej Filint, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én egy maszkos támadó késő este kénsavval fröcskölte le lakása előtt. A 42 éves egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is veszélybe került, de orvosai szerint valószínűleg visszanyeri annyira látását, hogy ismét elláthatja majd feladatait.

Korábban

A felbujtó ötvenezer rubelt (körülbelül 350 ezer forintot) fizetett a Szergej Filin, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója elleni támadásért - közölte csütörtökön a moszkvai rendőrség sajtószolgálata.

Pavel Dmitricsenkót, a moszkvai Nagyszínház szólótáncosát, Jurij Zaruckijt, a feltételezett elkövetőt és Andrej Lipatovot, aki Zaruckijt a helyszínre szállította, kedden állította elő a rendőrség a moszkvai Nagyszínház balettigazgatója elleni támadás gyanújával. A férfiak szerda reggelre beismerő vallomást tettek. Dmitricsenko elmondta, hogy ő rendelte meg a támadást, de állítása szerint nem ilyen mértékben akart bosszút állni Filinen.

Sajtóhírek szerint a Hattyúk tavának gonosza és a Rettegett Iván szerepéből ismert Dmitricsenko élettársa, Anzselina Voroncova - ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával. A támadás közvetlen kiváltó oka állítólag az volt, hogy Filin megtagadta a Hattyúk tavának főszerepét Voroncovától.

A Lifenews orosz hírportál értesülése szerint a szólótáncos azt vallotta, hogy csak rá akart ijeszteni a balettigazgatóra. Úgy képzelte, hogy elég lesz, ha megverik Filint.

A moszkvai Taganszkij kerületi bíróság csütörtökön dönt arról, hogy elrendeli-e a nagy felháborodást keltő januári merénylet gyanúsítottjainak letartóztatását.

Időközben Szergej Filin felesége nyilatkozott a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilapnak és azt mondta, hogy férje szerint több embernek van köze az ellene elkövetett merénylethez, mint ahányat őrizetbe vettek. Remélik, hogy a rendőrség a támadás mögött álló valamennyi szereplő kilétét felfedi - nyilatkozta Marija Prorvics.

A gyanúsítottakat 12 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti. A Nagyszínház pedig közölte, hogy Pavel Dmitricsenko már nem táncolhat jövő szombaton a Csipkerózsika című balettben.

Szergej Filint, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én egy maszkos támadó késő este kénsavval fröcskölte le lakása előtt. A 42 éves egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is veszélybe került.

A balettigazgató jelenleg Németországban rehabilitációs kezelésen vesz részt. Orvosai szerint valószínűleg visszanyeri annyira látását, hogy ismét elláthatja majd feladatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maratoni obstrukcióval akadályozta a CIA igazgatójáról szóló szavazást Rand Paul szenátor

Rand Paul 13 órányi beszéd után kénytelen volt befejezni obstrukcióját. Tovább olvasom