Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Óvadékért szabadlábra helyezik a Greenpeace aktivistáit

Az aktivistákat Szentpéterváron helyezték előzetes letartóztatásba azért a tiltakozó akcióért, amelyet az Északi-sarkkörön túli Pecsora-öböl egyik orosz olajfúró tornyánál hajtottak végre
Óvadék ellenében szabadlábra helyezik Szentpéterváron a Greenpeace előzetes letartóztatásban lévő aktivistáit - döntött kedden az észak-oroszországi metropolisz egyik kerületi bírósága.

A bíróság elsőként a brazil Ana Paula Alminhan szabadon engedéséről döntött. A testület később egymás után hozott ugyanilyen határozatot az új-zélandi David John Hausmann, valamint az argentin Miguel Hernán Pérez Orsi és Camila Speziale, valamint a lengyel Tomasz Dziemanczuk ügyében. A tárgyalás folytatódik a szentpétervári bíróságon, így több aktivistát is kiengedhetnek óvadék fejében. Az óvadékok összegről nem szól a tájékoztatás.

Az orosz hatóságok két hónapja a nemzetközi környezetvédő szervezet 28 aktivistáját és a vele szerződésben álló két fotóriportert azért a tiltakozó akcióért vették őrizetbe, amelyet az Északi-sarkkörön túli Pecsora-öböl egyik orosz olajfúró tornyánál hajtottak végre szeptember 19-én.

Az aktivisták, akiknek többsége külföldi állampolgár, a holland zászló alatt hajózó Artic Sunrise nevű jégtörőn érkeztek a helyszínre. Néhányan megpróbáltak felmászni a fúrótoronyra, de ebben erős vízsugárral megakadályozták őket, majd fegyveres határőrök léptek közbe és fogták le a környezetvédőket. Hajójukon Murmanszkba toloncolták őket.

A Kola-öbölben lévő kikötővárosban őrizetbe vett aktivistákat előbb kalózkodással vádolták meg, amiért akár 15 évi börtönt is kiszabhatna egy orosz bíróság. Később garázdaságnak minősítették át az ügyüket, amiért hét évig terjedő szabadságvesztés járhat. Az akció résztvevőit csak a múlt héten szállították át Szentpétervárra.

Az északi orosz nagyváros Primorszkij kerületi bírósága hétfőn úgy rendelkezett, hogy Andrej Alahverdovot, a Greenpeace oroszországi szervezetének sajtótitkárát, Jekatyerina Zapszát, a szervezet orvosát és Gyenyisz Szinyakovot, a környezetvédőkkel szerződésben álló orosz fotóst kiengedhetik az előzetesből, amint leteszik értük az egyenként 2 millió rubel (mintegy 14 millió forint) óvadékot.

Eközben a bíróság további három hónapra meghosszabbította az ausztrál Colin Russel letartóztatását, mondván, hogy elrejtőzhet a nyomozók elől.

A nemzetközi környezetvédő szervezet közölte, hogy a fogva tartott három orosz aktivista részére Amszterdamban lévő központi alapjukon keresztül összegyűjtötték a bíróság által megszabott összeget. Emellett a Moszkvában hétfőn tartott jótékonysági árverésen majdnem 400 ezer rubelt (körülbelül 2 millió forintot) gyűjtöttek össze a Greenpeace fogva tartott aktivistáinak támogatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos adatgyűjtés - Díszdoktori címet adnának Edward Snowdennek

Snowden "feláldozta az egzisztenciáját az igazság feltárásáért", és "szembeszállt hazája… Tovább olvasom