Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Pakisztán kiképzési segítséget ajánlott fel Afganisztánnak

Pakisztán hétfőn felajánlotta Afganisztánnak, hogy segít kiképezni biztonsági erőit; Pakisztánt feltehetően részben az a szándék vezérli, hogy nyugati határán egy "baráti ország" jöjjön létre.
A kiképzési segítség felajánlásáról Asfak Kajani tábornok, a pakisztáni hadsereg főparancsnoka az Iszlámábád melletti Ravalpindiben, a fegyveres erők főhadiszállásán beszélt újságíróknak nyilatkozva.

A tábornok hangsúlyozta, hogy az ajánlat elfogadásával Afganisztán, az Egyesült Államok, a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) és Pakisztán is csak nyerhet.

Kajani megítélése szerint legalább négy évben telhet, mire kiképeznek egy 140 ezer fős afganisztáni fegyveres erőt, amely ezután képes lenne átvenni az ország biztonságának szavatolását.

Az Egyesült Államok és Afganisztán más nyugati szövetségesei azt szeretnék, ha az afgán fegyveres erők átvennék a biztonsági feladatok ellátását. Ez létfontosságú annak érdekében, hogy egyszer kivonják az országból a jelenleg a mind hevesebb tálib ellenállással küzdő külföldi csapatokat.

Iszlámábádot a segítség felajánlásával feltehetően az a kettős célkitűzés vezérli, hogy nyugati határán egy "baráti ország" jöjjön létre, s közben a keleti határán fekvő "ősellenségét", Indiát is szemmel tartsa.

Afganisztán azonban várhatóan nem siet elfogadni a javaslatot, Kabulban ugyanis gyanakodva tekintenek Pakisztánnak a (vallási fanatikus muzulmán) tálibokhoz fűződő kapcsolataira, nem feledve, hogy Iszlámábád a 90-es években támogatta őket, sőt Kabul szerint ezzel a mai napig nem hagyott fel. Pakisztán tagadja, hogy hivatalos támogatást nyújtanak a táliboknak, az afganisztáni táliboknak azonban nagy segítségükre voltak a pakisztáni ellátási útvonalak. Sok tálib vezető pedig családjával együtt feltehetően Pakisztánban rejtőzködik.

Pakisztán viszont azokat a szoros kapcsolatokat fogadja mély gyanakvással, amelyeket India épített ki az amerikai támogatást élvező afganisztáni kormánnyal. Iszlámábád úgy látja, az afgán kormány a hagyományosan India-barát és Pakisztán-ellenes tádzsik nemzetiségű politikusok befolyása alatt áll.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább gyűrűzik a jezsuiták megrontási botránya

A jezsuita rend oktatási intézményeiben diákok sérelmére elkövetett megrontási esetek egyre nagyobb… Tovább olvasom