Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Pakisztán megnyitja a fő határátkelőt Afganisztán felé

Iszlámábád - A pakisztáni kormány úgy döntött szombaton, hogy azonnali hatállyal megnyitja az Afganisztánba vezető fő határátkelőt az utánpótlást szállító NATO-konvojok előtt.
A pakisztáni külügyminisztérium közleménye szerint a biztonsági helyzet áttekintése után hagyta jóvá a kormány a torkhami határállomás újranyitását. Az illetékes hatóságok még egyeztetnek az afgán szervekkel, hogy biztosítsák a forgalom akadálytalan újraindulását.

Richard Snelsire, az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetségének szóvivője közölte, hogy Washington "kedvező fejleménynek" tekinti és üdvözli a határátkelő megnyitását. A NATO konvojai valószínűleg hétfőtől ismét használatba veszik a torkhami átkelőt.

Iszlámábád megtorlásként zárta le a határt Torkhamnál, miután szeptember 30-án két pakisztáni katonát öltek meg Afganisztánból berepülő amerikai helikopterek. Anne Patterson, az Egyesült Államok pakisztáni nagykövete szerdán bocsánatot kért az általa "rettenetes balesetnek" nevezett esetért.

Az amerikai-pakisztáni közös vizsgálat megállapította, hogy az amerikai helikopterek összetévesztették a pakisztáni katonákat felkelőkkel, és ezért lőttek rájuk. Az akcióban két katonát megöltek, négyet megsebesítettek. A pakisztáni katonák előzőleg figyelmeztető lövéseket adtak le a két amerikai helikopter felé - a vizsgálat szerint feltehetően jelenlétükre akarták felhívni a figyelmet, mert a helikopterek többször is beléptek a pakisztáni légtérbe.

Pakisztánból két út vezet Afganisztánba. Az egyik a Haibár-hágón át a Pakisztán északi részén fekvő Torkham határvárosba és onnan tovább Kabulba. Ezen az úton lehet a legegyszerűbben az utánpótlást és a katonai eszközöket Afganisztánba eljuttatni. A másik út Beludzsisztánon keresztül halad, Saman határvárosba, majd a dél-afganisztáni Kandahárba.

A torkhami átkelő lezárását kihasználva felkelők hat alkalommal támadtak meg veszteglő vagy kerülőre kényszerült üzemanyag-szállító konvojokat, s összesen 149 tartálykocsit gyújtottak fel. Ugyanakkor szövetségi közlések szerint sem az átkelő lezárása, sem a támadások nem okoztak fennakadást az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők ellátásában.

Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az Afganisztánba küldött utánpótlás 75 százalékát szállítják Pakisztánon keresztül, így az üzemanyag 40 százalékát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

John Lennonra emlékeztek születése 70. évfordulóján

Emlékművet lepleztek le szombaton az angliai Liverpoolban John Lennon születése 70. évfordulója… Tovább olvasom