Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Pakisztáni iszlamisták tüntetnek bin Laden megölése miatt

Kvetta/Abbotábád – Mintegy másfél ezer pakisztáni iszlamista tüntetett pénteken Beludzsisztán tartomány székhelye, Kvetta közelében Oszama bin Laden megölése miatt, tisztelettel adózva az al-Kaida-vezér emlékének.
„Éljen Oszama!", „Le Amerikával!" – skandálták a demonstrálók, hangoztatva, hogy mások a helyére lépnek majd. „Az Amerika elleni dzsihád (szent háború) nem ér véget Oszama halálával – mondta egy vallási vezető. – Oszama bin Laden sahíd (mártír), akinek vére ezer másik Oszamát szül." Voltak, akik amerikai zászlókat égettek – mint minden pénteken, a nagyima napján.

A tüntetést a Dzsamiat-Ulema-e-Iszlám párt szervezte. „Mindig ünnepelni fogjuk azt a szolgálatot, amelyet Oszama tett a muzulmánoknak" – mondta az iszlamista párt egyik vezetője, Abdul-Kádir Lúni.
A pénteki nagyimák után további tüntetések várhatók, mivel a legnagyobb iszlamista politikai párt, a Dzsamaat-i-Iszlami tömegdemonstrációkra szólította fel híveit arra hivatkozva, hogy a bin Laden elleni amerikai akció megsértette Pakisztán szuverenitását.

Oszama bin Laden megölésének színhelyén, Abbotábádban öt nap múltán az emberek még mindig undorral, megvetéssel beszélnek a hadseregről. Nem azért, mert nem volt képes megtalálni a terroristavezért, hanem mert lehetővé tette az amerikai „agressziót" helyőrségi városuk szívében. A város eddig - a legalább ötezer katona jelenlétének és az alig két kilométerre lévő tekintélyes kakuli katonai akadémiának köszönhetően - az erőszakmentesség ritka szigete volt, s lakói most úgy érzik, szegényebbek lettek egy illúzióval.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2011. május 07. 22:40
    „Nekik sem fogunk vizmot adni - egy uj bolond orszag. Idegesitik Indiat, Kinat es USA-t is, kivacsi vagyok melyikunk fog eloszor odasapni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál: Magyarország támogatja Szerbia integrációs törekvéseit

Schmitt Pál: Magyarország támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, és minden segítséget meg kíván adni. Tovább olvasom