Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Palesztin elnök: Zsidó állam, mit akar ez jelenteni?

Visszautasította a palesztin elnök hétfőn az izraeli kormányfő követelését, hogy ismerje el Izraelt mint zsidó államot.
"Zsidó állam, mit akar ez jelenteni ?"- tette fel a kérdést Mahmud Abbász a Ciszjordánia központjában, Ramalláhban mondott beszédében." Önök úgy nevezhetik magukat, ahogy akarják, de én ezt nem fogadom el, és nyilvánosan ki is jelentem."- közölte a palesztin elnök az izraeli kormányfőnek címzett mondatával.

Abbász azt mondta, hogy a kérdést kimerítően megtárgyalták 2007-ben, az amerikai Annapolis-ban, ahol a Közel-Keletről tartottak nemzetközi konferenciát, és a palesztinok visszautasították ezt akkor is. Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök a békemegállapodás egyik feltételéül szabta, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt zsidó államként.

Az annapolisi egyezséget sem az izraeli kormány, sem a Knesszet, vagyis az izraeli parlament nem ratifikálta. Helyette inkább a 2003-as Útiterv nevű béketervet részesítik előnyben. 2007 november végén Annapolisban az akkori amerikai elnök, George Bush közvetítésével jött létre egyezség Ehud Olmert akkori izraeli kormányfő és Mahmud Abbász palesztin elnök között. Az egyezség szerint az izraeli és a palesztin fél megkezdik a tárgyalásokat azzal a céllal, hogy 2008 végéig béke-megállapodást kössenek egymással.

Abbász hevesen bírálta hétfői beszédében Avigdor Lieberman, izraeli külügyminisztert is, aki többszőr is kijelentette nemrég, hogy az új izraeli kormánynak nem kell átvennie az előző kabinet kötelezettségvállalását, amit Annapolisban tett.

Mahmud Abbász és az általa irányított, Nyugaton világinak tartott Fatah ellenőrzi jelenleg Ciszjordániát, miután 2007 nyarán kiszorultak Gázából, ahol vesztesként kerültek ki a rivális Hamásszal hetekig tartó fegyveres összecsapásokból.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. április 28. 10:46
    „Izrael pedig létezik, amit elég egyértelműen bizonyított a palesztinoknak a közelmúltban.
    Az erőszak erőszakot szül. Ben Gurionék valamit nagyon elszúrtak az elején, de ezen már rég túl kellene lépni, és nem szabadna megengedni, hogy két merev politikai irányzat pusztítsa évtizedekig egymás lakosságát. Ezt a konfliktus csak semleges békefenntartó erők határozott fellépésével lehet megoldani, főleg a közelmúlt eseményei után.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belgrádba küldöm az egész kezem, ha kell!

Szerbia - A szerb textilgyári munkások sztrájkjának vezetője, aki Novi Pazar városban pénteken levágta, majd megette bal kezének kisujját, most azzal fenyegetőzik, hogy egész kézfejét Belgrádba küldi. Tovább olvasom