Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Palesztin keresztények nyílt levele a pápához

Betlehem tiltakozik az ellen az izraeli döntés ellen, hogy biztonsági falat építenek Betlehem és Jeruzsálem közé a zsidó telepek védelmében.
Nyílt levéllel fordult Ferenc pápához Betlehem körzetének palesztin keresztény közössége, tiltakozva az ellen az izraeli döntés ellen, hogy biztonsági falat építenek Betlehem és Jeruzsálem közé a zsidó telepek védelmében.

"Az a veszély fenyeget bennünket, hogy földjeink nagy részét elkobozzák az izraeli katonai megszállók, akik már megkezdték a keresztény palesztin földet bekebelező +híres fal+ építését" - hangsúlyozták a Betlehemhez közeli Bét-Dzsala keresztény város képviselői a pápához írt levélben. Az aláírók azzal vádolják az izraeli hatóságokat, hogy "el akarják vágni Betlehemet és környékét Jeruzsálemtől és szent helyeinktől".

A levelet hétfőn küldték el a Vatikánba, egy nappal azelőtt, hogy a katolikus egyházfő fogadja Simon Peresz izraeli elnököt, aki a küldemény szövege szerint "a megszállt Palesztinában folytatott izraeli telepespolitika egyik fő megalkotója".

Az izraeli igazságszolgáltatás a múlt héten döntött a fal megépítéséről a Betlehemhez közeli Cremisan völgyben. Egy különleges fellebbviteli bizottság, amelynek a feladata dönteni a földelkobzásokról, elutasította a helyi földtulajdonosok és egy jeruzsálemi katolikus jogvédő szervezet beadványait, amely utóbbi egy szintén érintett szalézi kolostor lakóit képviselte.

A helyi földművelők panasza egyébként 2006-ra nyúlik vissza az ügyben. A panaszosok most az izraeli legfelsőbb bírósághoz akarnak fordulni. A szentföldi katolikus püspökök szövetsége hétfőn közleményben ítélte el az "igazságtalan döntést (...) amely kész helyzet elé állít bennünket". A püspökök "figyelmeztetik az izraeli döntéshozókat, hogy a földkisajátítás nem szolgálja a béke ügyét, és nem erősíti a mérsékeltek pozícióját".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagel megerősítette Washington Japán védelmében vállalt kötelezettségeit

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter megerősítette hétfőn az Egyesült Államok Japán védelmében… Tovább olvasom