Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Palesztinok öltek palesztinokat

Palesztina - Legalább tizenegy palesztin menekültet lőttek le Damaszkusz közelében egy Szíria-barát palesztin szervezet fegyveresei - közölték kedden palesztin források.
Feldühödött menekültek százai próbálták megostromolni a Népi Front Palesztina Felszabadításáért - Főparancsnokság (PFLP-GC) gerillaszervezet parancsnokságát a Damaszkusz közelében fekvő jarmúki táborban. A menekültek - akik közül a keddi áldozatok kikerültek - azzal vádolják a csoportot, hogy palesztin életeket áldozott fel, amikor arra bátorított fiatalokat, hogy a Golán-fennsíkon tüntessenek.

Szíriai tájékoztatás szerint 23-an meghaltak és több mint háromszázan megsebesültek vasárnap, az 1967-es háború 44. évfordulóján a Golán-fennsíkon, amikor fiatal palesztin és szíriai tüntetők megpróbáltak átjutni az izraeli határt védő kerítésen, de az izraeli katonák tüzet nyitottak rájuk.

Izrael Szíriát tette felelőssé a történtekért, mondván hogy Damaszkusz el akarta vonni a figyelmet a közel három hónapja tartó kormányellenes tüntetések véres elfojtásáról, s ezért szervezte meg a halálos összecsapásokhoz vezető akciót az izraeli-szíriai tűzszüneti vonalon.

A jarmúki menekülttábor egyik névtelenül nyilatkozó lakója elmondta, hogy mély csalódottság uralkodott el a táborban, látván hogy ennyire olcsó a palesztin vér, és a szíriai rezsim a belpolitikai válságról való figyelem elterelésére használta a palesztinokat. Emlékeztetett arra, hogy a palesztin menekültek rokonszenveznek a nagyobb politikai szabadságot követelő szíriai ellenzékiekkel.

Jarmúkban hétfőn robbantak ki zavargások. A Golán-fennsíkon megölt nyolc palesztin menekült temetése a Szíria-barát baloldali palesztin frakciók elleni tüntetésbe torkollott: a résztvevők kövekkel hajigálták meg a Bassár el-Aszad szíriai elnököt dicsőítő palesztinokat. Ezt követően több száz, kövekkel és botokkal felszerelkezett menekült rohamozta meg a PFLP-GC parancsnokságát. Néhányan be is jutottak, és a PFLP-GC egyik harcosát megölték. Az összecsapások jóval éjfél utánra nyúltak át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelország világbanki hitelt kap

Lengyelország - A Világbank döntött 750 millió euró hitel folyósításáról Lengyelországnak, és… Tovább olvasom