Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Pápaválasztás: Scolát vagy Scherert várja befutónak, Erdő Péter is az esélyesek között

A konklávé március 12-re való kitűzése felerősítette a találgatásokat az új pápa személyéről, a jelöltekről a pápaválasztó bíborosok egészen a konklávé kezdetéig folytatják az egyeztetéseket.
A pápaválasztó bíborosok római címtemplomukban miséztek

A konklávét március 12-én megkezdő 115 pápaválasztó bíboros vasárnap saját római címtemplomában tartott misét. Hívők és újságírók tömege kísérte az esélyes pápajelölteknek tartott bíborosokat.

A következő egyházfő feladatai között a "társadalmi megbékélés" megteremtését nevezte prioritásnak Pedro Odilo Scherer, a brazíliai Sao Paulo érseke, akit olaszok és dél-amerikaiak tömege hallgatott a római Quirinale-dombon levő címtemplomában.

Scherer, aki Angelo Scola milánói érsekkel együtt a legesélyesebb pápajelöltként lép be a konklávéba, kijelentette: "nehéz békés jövőt elképzelni az emberiség számára, ha nem sikerül megbékíteni egymással a világ népeit és kultúráit".

Angelo Scola milánói érseket is a legesélyesebbek között tartják számon.
Angelo Scola milánói érseket is a legesélyesebbek között tartják számon.

A sajtó által emlegetett pápajelöltek között nem szereplő Ruben Salazar Gomez, a kolumbiai Bogotá érseke homíliájában azt mondta, olyan egyházfő kell, aki "mély hitű, és élete az Evangéliumot követi, ugyanakkor a mai világban élő ember is, aki ismeri a világ különböző részeinek igényeit".

Hatalmas tömeg kísérte a szintén pápajelöltnek számító Sean Patrick O'Malley bostoni érsek celebrálta misét. O'Malley hívők és újságírók gyűrűjében azt mondta, "nincsen szándékomban pápa lenni, vissza akarok menni Bostonba". Hozzátette, hogy az egyház feladata az, hogy "ismét kaput nyisson azok előtt, akik elhagyták az egyházat, és azokat is befogadja, akik elveszve bolyonganak".

A pápajelöltek között szereplő Timothy Dolan New York-i érsek a mise után élelmiszerkosarat kapott ajándékba a hívőktől. A Rómába érkezése óta tréfás megjegyzéseiről ismertté vált bíboros így reagált: "köszönöm, most böjt alatt nem ehetem meg, de az édességet magammal viszem a konklávéba, úgyis azt hallottam, hogy a Vatikánban rosszul főznek".

"Isten már eldöntötte, ki lesz az új pápa, nekünk csak ki kell találni az Ő akaratát!" - hangoztatta John Onaiyekan, a nigériai Abuja érseke.

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek a római címtemplomában, a Santa Balbina-bazilikában tartott szentmise után úgy válaszolt a magyar, az olasz és a francia sajtó kérdéseire, hogy aki tudni akarja, ki lesz a pápa, nézze meg a bíborosok "örökbefogadására" létrehozott honlapot (adoptacardinal.org).

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a Vatikáni Rádióban vasárnap sugárzott műsorában arról számolt be, hogy a konklávé március 12-i időpontjáról pénteken döntő bíborosok jelentős többsége a pápaválasztás korábbra hozatala mellett szavazott az egyházi szabályok szerinti március 15. helyett.

A bíborosi testület - pápaválasztók és nem pápaválasztó bíborosok - hétfőn megtartják utolsó tanácskozásukat. A pápaválasztók kedden kora reggel költöznek be vatikáni szálláshelyükre a Szent Márta-házba.

Norberto Rivera Carrera, Mexikóváros érseke miséjén azt mondta, "jövő vasárnapra új pápája lesz az egyháznak". Az MTI magas rangú vatikáni forrástól úgy értesült, hogy a sajtónak szerda délutántól "érdemes figyelnie" a Sixtus-kápolnából felemelkedő füst színét, amely akkorra már fehér lehet, ami az új pápa megválasztását jelenti.

Erdő Péter misét celebrált Rómában a konklávéért

Bűnbánatról és megtérésről beszélt vasárnapi homíliájában Erdő Péter esztergom-budapesti érsek római címtemplomában, a Santa Balbina-bazilikában, ahol pápaválasztó bíborosként a konklávéért celebrált misét.

"Nagyböjt negyedik vasárnapja van. A bűnbánat útját járva közeledünk Krisztus kereszthalálának drámájához és a feltámadás ünnepéhez. Egyházunk életében is drámai napokat élünk. XVI. Benedek pápa lemondása után készülünk a konklávéra, kérjük a Szentlélek segítségét, hogy csakis Isten akaratát követve és az Egyház javát keresve választhassuk meg Szent Péter utódját" - kezdte először magyarul mondott, majd olaszul is összefoglalt beszédét Erdő.

A tékozló fiú példabeszédéből kiinduló homília témája a mai "virtuális valóságban élő" ember és nemzedék "sodródása" volt, miközben "kopnak, rongyolódnak körülöttünk a helyzetek és adottságok". Erdő szerint azonban "eljön a pillanat, hogy fölemeljük a fejünket, és meginduljunk az eredeti tisztaság és szeretet felé". A bíboros Ady Endre Menekülés az Úrhoz című versének sorait idézte ("Be szép a régi kép, a tiszta...").

Nem csak a hívők, az egyház számára is "most itt van az alkalmas idő, most kell felkelnünk, felemelnünk a fejünket, s ha nem találjuk a hazavezető utat, hát kérdezősködnünk kell a régiektől, hogy melyik út volt a jó(...), hogy ma is hazahívó szó, világosság, iránymutatás, örömhír lehessünk az egész emberiség számára".

A mise után Erdő az MTI-nek elmondta, azért nevezte "drámainak" az egyház helyzetét, mivel "XVI. Benedek lemondása váratlan volt és az egyházat felelősségével és igényeivel szembesítette". Erdő hozzátette, hogy a pápaválasztó bíborosok feladata az "egyház megújítása" lesz, ehhez pedig az "isteni gondviselésbe és az emberi ítéletbe" vetett bizalom kell. A konklávéba kedden belépő bíboros kijelentette: ha a pápaválasztó bíborosokkal "megérezzük az isteni gondviselést, megtaláljuk a követendő utat".

A magyar-olasz nyelvű szentmisén részt vettek a római Pápai Magyar Intézet tagjai (PMI), a Vatikánban és Rómában szolgáló magyar papok és nővérek, az olasz főváros magyar közösségének tagjai és olasz hívők is. A templomban az olasz televíziók kamerái is sorakoztak, mivel az olasz sajtó Erdőt a pápajelöltek között tartja számon. A templomból távozó Erdőt taps kísérte.

A 115 pápaválasztó bíboros többsége vasárnap római címtemplomában tartott szentmisét a konklávéért.

Az Aventinus-dombon levő Santa Balbina-bazilikát Erdő 2004 márciusában vette birtokba. II. János Pál jelölte ki számára ezt az ókeresztény római templomot, melyet az első magyar bíboros, a Váncsa nembeli István saját temetkezési helyéül választott. Szent Balbina II. században meghalt vértanú szűz volt.

Erdő vasárnap külön üzenetet intézett a magyar hívőkhöz, hogy imádkozzanak a kedden kezdődő konklávéért, hogy a pápaválasztó bíborosoknak "a Szentlélek adjon világosságot".

Erdő Péter portréja a "favoritok" között a Die Pressében

A pápai trónusra leginkább esélyesnek tartott öt bíboros között mutatta be Erdő Péter esztergom-budapesti érseket vasárnap a Die Presse.

A vezető konzervatív osztrák napilap Marc Oullet kanadai, Angelo Scola olasz, Luis Tagle Fülöp-szigeteki és Odilo Scherer brazil bíboros mellett mutatta be Erdő Pétert, mint az egyik "favoritot" a kedden kezdődő konklávé előtt.

Az Egy Péter Péter székére című portréban a lap budapesti tudósítója, Peter Bognar Erdő Péter kiemelkedő szellemi képességei mellett szívélyességét, emberségét emeli ki. "Mindenütt ismert embersége, amit egy egészséges adag önirónia és humor fűszerez. Nem csoda hát, hogy a magyar katolikus közösségen belül a lehető legnagyobb tisztelet övezi" - írta a lap.

Dorogon, ahol közvetlenül pappá szentelése után teljesített papi szolgálatot, hűséges "rajongói" közössége is van Erdő Péternek - írta a lap. A dorogi hívek különösen az érsek közvetlenségét és gyökereihez való ragaszkodását értékelik nagyra. Bíborossá avatása után mondott első miséje alkalmával biztosította őket arról: "Az maradtam számotokra, aki voltam: Péter" - idézte fel a lap.

Pályatársai, egykori gimnáziumi és szemináriumi barátai rendkívül intelligens, nagy tudásvággyal rendelkező és ambiciózus diákként jellemzik, akit nyíltsága és segítőkészsége miatt mindenki kedvelt.

A világegyházon belül ma Erdő Péter az egyházjog egyik leginkább avatott szakértőjének számít, amit nagy tudásának és gyakorlatiasságának tudnak be. Ám minden bizonnyal nyelvérzéke is közrejátszott ebben: a latin mellett öt nyelven beszél, közte németül is - mutatott rá cikkében a szerző.

A befolyásos, de belsőleg megosztott olasz bíborosi "frakció" legnépszerűbb, egyben kompromisszumos jelöltjének Angelo Scola milánói bíborost tartják - írta a Die Presse.

Az osztrák lap úgy latolgat: míg egyrészről a kulisszák mögött Tarcisio Bertone Scola nagy "vetélytársának" számít, a bizonytalanokat meggyőzhette, hogy XVI. Benedek méltónak tartja Scolát arra, hogy utóda legyen Szent Péter trónusán. Az a kívánság pedig, hogy három és fél évtized után ismét olasz pápa vezesse az egyházat, egyesítheti az olasz bíborosokat.

Eközben az amerikai bíborosok saját szövetséget kovácsolnak, s míg az olasz bíborosok rövid, a katolikus egyház amerikai képviselői hosszú konklávéban érdekeltek a Die Presse elemzése szerint.

Oda-vissza szóló repülőjegyet vett a pápaválasztó bíborosok többsége

Titoktartási esküjük miatt a bíborosok nem beszélhetnek a pápaválasztásról, de vatikáni tartózkodásukról írnak blogjukon, Twitter-profiljukon, illetve mindennapjaikról, tapasztalataikról a sajtónak is beszámolnak.

"Lehet, hogy az új pápával ittam egy cappuccinót!" - írta blogján (cardinalmahonyblogsla.org/) Roger Mahony nyugalmazott Los Angeles-i érsek.

A 115 pápaválasztó egyike Rómába érkezése óta rendszeresen beszámol a vele történtekről. Egyebek között tréfásan arról, hogy a Vatikánban hétfőtől zajló tanácskozások kávészünetében is a leendő pápa közelében volt, hiszen valamelyik bíborostársából lesz a következő egyházfő. A pedofilbotrányban érintett bíboros Twitteren

Olvasóink írták

 • 12. pachakuti 2013. március 10. 21:52
  „6. benzy
  "... olyan műveltséggel, tudásanyaggal, egyházi és politikai befolyással bíró..."
  Tegyük hozzá: ...És származással!”
 • 11. kontrapista 2013. március 10. 17:48
  „5.történész
  Most már "anyósod " hazavihetnéd, itt elég volt belőle !”
 • 10. tol 2013. március 10. 11:25
  „igen szép siker, hogy egyáltalán magyar esélyese van a pápaválasztásnak! Miért is kell egymást és Erdö Pétert fikázni, ezt egyáltalán nem értem. Ilyenkor (is) felvetödik bennem, hogy fényképes hozzászólások lehessenek, hogy a baromarcú beszólásához vajon hozzá meri-e adni az arcát a pasas...”
 • 9. tavimaszlag 2013. március 10. 10:11
  „nem is tudok aludni, annyira várom, hogy ki lesz az új cápa!”
 • 8. tavimaszlag 2013. március 10. 10:04
  „maci53: szánalmas vagy, de nagyon! valaki elhitte, hogy erdőpéter cápa lehet??? teljesen mindegy, úgy is egy vén krapusz lesz a vatikáni kaotikus vezír!”
 • 7. rózsakert 2013. március 10. 00:40
  „5.történész 2013.03.09. 14:11

  Aki volt már ott és látott is nem csak nézett....hát...utána sok-sok kérdése lesz a szegénység-gazdagság-egyház-hitelesség témakörben !”
 • 6. benzy 2013. március 09. 18:34
  „történész!
  Ez nem hülyítés, csak esélylatolgatás. Anyósod úgy is ellátogathat a Vatikánba, hogy nem magyar pápát választanak, hidd el, megéri!:)
  Egyébként nem gondolnám, hogy afrikai lehet a következő pápa, mert szerintem az európai kereszténységet szeretnék megerősíteni, és ennek nem kedvezne egy "külsős" pápa vezetése. Ennek alapján lehet esélye Erdő Péter bíborosnak is, hiszen egy olyan műveltséggel, tudásanyaggal, egyházi és politikai befolyással bíró emberről beszélünk, akinek nem okozhat nehézséget átvenni XVI. Benedek hagyatékát. Mellette szól az, hogy fiatal; lenne ideje bőven az esetleges reformokra. Feltéve, ha a Vatikán és a bíborosok nem tartanak Malakiástól!:)”
 • 5. történész 2013. március 09. 14:11
  „Hát a Magyar? Már úgy égett Semjén,hogy Magyar pápa lesz ,hogy anyósom már készült Rómába.Jól meghülyítették a népet megint..Hajrá Magyarország...hülyítenek és élvezd.”
 • 4. rózsakert 2013. március 09. 13:24
  „1.maci53 2013.03.09. 09:05

  drollocska!!! -mivel már csak egy gazdasági társulat...így a főnök személye nem számít- az rv tulajok döntenek....remélem érti , drukkolok....drolléknál még fogható ez a szint?”
 • 3. queenmargareth1 2013. március 09. 11:07
  „1. maci53 2013.03.09. 09:05 ő nem lehet, csak Viktor indulhatna a katolikus nyalásával és az egyházak pénzelésével, bá ő lehet, hogy Isten posztjára játszik.
  amúgy köpönyegforgatás...szerintem”
 • 2. kumisz 2013. március 09. 10:58
  „Piszkosúl izgulok:)”
 • 1. maci53 2013. március 09. 09:05
  „Javasolnám Botka Lászlót,az ő pártja hajlamos a köppönyeg forgatásra,a kutya is oda piszkol ahol van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-amerikai nagyvárosokban is a székely autonómiáért tüntettek

Észak-Amerika több nagyvárosában tartottak vasárnap megmozdulásokat a székely autonómia ügye… Tovább olvasom