Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Pápaválasztás: XVI. Benedeknek írnak a Vatikánban tanácskozó bíborosok

Megkezdődtek a Vatikánban hétfőn az első általános kongregációk, amelyek az új pápát megválasztó konklávét készítik elő, amelynek előre hozását ellenzi a rangidős bíboros.
Megkezdődött hétfőn a Vatikánban a pápaválasztó konklávét megelőző bíborosi tanácskozás.

A kongregáció első ülésén - amelyen 142 bíboros vett részt, pápaválasztók és nem pápaválasztók egyaránt - döntöttek arról, hogy levelet írnak a nyugalmazott pápának - mondta el Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Bíborosi nyilatkozatok az első tanácskozások után

A L'Osservatore Romano szentszéki napilap szerint XVI. Benedek lemondásának február 11-i bejelentése óta már 47-re emelkedett az újságok által pápajelöltnek tartott bíborosok száma.

Közben a pápaválasztásra készülő bíborosok közül többen is nyilatkoztak a sajtónak.

"Nyíltabb kapcsolat kell egyház és sajtó között. Jobb a sajtóval beszélni, mint kerülni ezt" - hangoztatták a hétfői bíborosi kongregáció szünetében tartott sajtótájékoztatójukon az észak-amerikai bíborosok, akik szóvivőikkel érkeztek a Vatikánba.

Francis Eugene George chicagói érsek azt hangoztatta, hogy húsvétra új vezetője lesz egyháznak. Washingtoni kollégája, Donald William Wuerl szerint akárki is lesz az új pápa, a "pedofília-botrányokat nem szabad elfelejtenie". Hozzátette, hogy a következő napokban folytatódó tanácskozáson téma lesz a Vatileaks-dosszié is, azaz a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásának botránya.

Sean O'Malley bostoni érsek az újságírókkal beszélgetve kijelentette, hogy "rettegés fogja el, ha arra gondol, hogy pápává választhatják". Az esélyes pápajelöltek között számon tartott Marc Ouellet québeci érsek azt mondta, "megpróbálok felkészülni az eshetőségre".

Az olasz Claudio Maria Celli bíboros, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának eddigi elnöke azt hangoztatta, "jó lenne, ha az új pápa a misszionáriusok közül kerülne ki".

Mások viszont kerülték a sajtót: Miroslav Vlk nyugalmazott prágai érsek azt mondta, felesleges kérdezni, kora miatt úgyse vesz részt a konklávén.

A Rómába megérkezett bíborosok hétfőn délelőtt és délután is tanácskoztak a vatikáni szinódus-teremben. Titoktartási esküt tettek és úgy döntöttek, hogy üdvözletüket és hálájukat kifejező levelet írnak a lemondott pápának, XVI. Benedeknek, valamint az egyházat jelenleg vezető Tarcisio Bertone pápai kamarás mellé segítségként két olasz és egy szlovén bíborost állítottak.

"A tanácskozás első napja az ismerkedésé volt: a bíborosok közül sokan nem is ismerik egymást" - hangoztatta Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A Vatikánba már 142 bíboros érkezett meg, közöttük 103 a nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó, soraikban Erdő Péter esztergom-budapesti érsekkel. A konklávé időpontjáról akkor tudnak dönteni, ha mind a 115 pápaválasztó megérkezik.

A Vatikánba várt 115 pápaválasztó (nyolcvan évesnél fiatalabb) bíborosból eddig 103 érkezett meg.

Közöttük van Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is.

A következő napokban várják a még hiányzó libanoni, német, lengyel, cseh, szenegáli és más nemzetiségű pápaválasztók megérkezését.

Az általános kongregációt a bíborosi testület dékánja, Angelo Sodano vezeti.

A három órás első ülésen létszámolvasást tartottak, és általános szervezési kérdésekről volt szó. 13 bíboros szólalt fel röviden.

A tanácskozást angol, francia, német, spanyol és olasz nyelvre fordítják le a bíborosokkal együtt titoktartást fogadó tolmácsok. A bíborosok rövid életrajzi összefoglalót is kaptak egymásról, "mivel sokan nem is ismerik a többieket" - magyarázta Lombardi.

A SkyTG24 olasz hírtelevízió értesülése szerint Sodano a pápaválasztó konklávét szabályozó Universi dominici gregis, 1996-os apostoli rendelkezésből is részleteket olvasott fel. A konklávé időpontjáról a pápaválasztók megérkezése után döntenek.

A vatikáni szinódusi teremben tartott kongregációra az észak-amerikai bíborosok együtt, mikrobusszal és szóvivőikkel érkeztek, más bíborosok gyalogosan léptek be a Vatikánba a római utcákról.

A távozó bíborosokat újságírók tömege várta a Szent Péter tér oldalában. Dionigi Tettamanzi volt milánói érsek a titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem nyilatkozott. Wilfrid Fox Napier, a dél-afrikai Durban érseke kijelentette, hogy szerinte a pápának 60-65 éves közöttinek kell lennie. Philippe Barbarin francia bíboros elmondta, a tanácskozásnak ez az első fázisa elsősorban a kölcsönös ismerkedést szolgálja. A bíborosok tanácskozása délután folytatódik.

Közben a római Pantheon melletti Gammarelli szabóság kirakatába hétfőn kitették az új pápának készített fehér színű reverendát három különböző méretben.

Korábban írtuk:

XVI. Benedeknek írnak a Vatikánban tanácskozó bíborosok

Megkezdődött hétfőn a Vatikánban a pápaválasztó konklávét megelőző bíborosi tanácskozás.

Az első ülésen - amelyen 142 bíboros vett részt, közöttük pápaválasztók és nem pápaválasztók - döntöttek arról, hogy levelet írnak a nyugalmazott pápának - mondta el Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A Vatikánba várt 115 pápaválasztó (nyolcvan évesnél fiatalabb) bíborosból eddig 103 érkezett meg. Ők kezüket a Bibliára helyezve titoktartási esküt tettek - mondta a szóvivő.

Az általános kongregációt a bíborosi testület dékánja, Angelo Sodano vezeti.

Egy álpüspök is elvegyült a bíborosok között

Egy püspöknek öltözött idegen férfi vegyült el hétfőn a bíborosok között, akik a VI. Pál audienciaterem előtt gyülekeztek, hogy részt vegyenek a konklávét előkészítő tanácskozáson.

Az álpüspök keresztet, lila sálat és egy túlságosan rövid püspöki öltözéket viselt - jelentette az olasz média. Ez "okozta vesztét": a biztonsági őrök erről ismerték fel, hogy nem egyházi személy.

Az álpüspököt a televíziós kamerák előtt vezették ki a Vatikánból.

Ellenzi a konklávé előre hozását a rangidős bíboros

Ellenzi a pápaválasztó gyűlés (konklávé) előre hozását Walter Kasper német bíboros, az új pápát megválasztó testület legidősebb tagja, mert úgy véli, hogy a 115 fős testület tagjainak előbb meg kell ismerniük egymást.

A Vatikánban dolgozó bíboros a Stuttgarter Zeitung című német lap hétfői számában megjelent nyilatkozatában kifejtette: az egyházfői tisztség betöltésénél nem az életkor vagy a nemzetiség a döntő, hanem a személyiség, ezért a pápaválasztó bíborosoknak alaposan ismerniük kell egymást, hogy jó döntést hozhassanak.

Éppen ez a funkciója a konklávét megelőző tanácskozásoknak, amelyek a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem titkos megbeszélések elfüggönyözött hátsó szobákban - mondta Walter Kasper. A találkozók során háttéralkuk sem köttetnek. Ez "különben is tilos" - mondta a rangidős bíboros, hangsúlyozva, hogy a tanácskozások alkalmat adnak a testület tagjai közötti kapcsolatok elmélyítésére, egymás jobb megismerésére. "Ez a döntéshozatal teljesen normális, emberi folyamata", amelyhez azonban idő kell, ezért "nem lenne szabad elsietni a pápaválasztást" - mondta a német bíboros.

A XVI. Benedek bizalmasaként számon tartott bíboros kedden tölti be a 80. évét, így éppen "befér" a pápaválasztó testületbe, hiszen a szabályok szerint azok a bíborosok vehetnek részt a választáson, akik az egyházfői tisztség megüresedésének időpontjában még nem töltötték be a nyolcvanat.

Az új pápa első ruháját három méretben készítették el, mivel még nem ismert az új egyházfő személyes és testalkata.
Az új pápa első ruháját három méretben készítette el a a Vatikán hivatalos ruhaszállítójaként működő Gammarelli szabóság, mivel még nem ismert az új egyházfő személyes és testalkata.
Fotó: MTI/EPA/Guido Montani

Walter Kasper szerint a katolikus egyház új vezetőjének egyszerre kell "menedzsernek és a lelkek pásztorának" lennie. A Kúria és a világegyház első embereként reformokat kell elindítania mindkét területen.

Az egyház globális működését tekintve reagálnia kell arra a folyamatra, hogy a katolikus vallás súlypontja egyre inkább áthelyeződik a déli féltekére. Célszerű lenne, ha nagyobb önállóságot adna az egyes kontinenseken, vagy kulturális régiókban működő helyi egyházi szervezeteknek a hit kérdéseit nem érintő területeken - fejtette ki a bíboros, hangsúlyozva, hogy a katolikusok egységét a "lojális sokszínűség" révén kellene biztosítani.

Az egyház központját, a Vatikánt tekintve az új pápának a Szent X. Pius Testvériség ügyétől az elváltak újraházasodásának kérdéséig problémák hosszú sorával kell majd foglalkoznia, és minden egyes ügyben érvényesítenie kell az álláspontját, hiszen "nem mondhatja egyszerűen azt, hogy holnaptól másként lesznek a dolgok, és punktum" - vélekedett Walter Kasper.

Az előző pápa munkásságát értékelve hangsúlyozta: XVI. Benedek révén csökkent a pápai hivatal "szakrális aurája", miáltal "emberibbé vált" az egyházfői tisztség "arculata". Hozzátette: XVI. Benedek nemcsak a lemondásával vonul be az egyháztörténetbe, hanem "nagy teológusként" is, akinek szava jóval szélesebb körben talált meghallgatásra, mint ahogy az jelenleg látszik.

Korábban

A bíborosok az Apostoli Palotában gyűltek össze. Hétfőn délután, 17 órakor egy második tanácskozást is tartanak.

A tanácskozásokon - nem tudni, hogy a konklávé kezdetéig hány ilyen kongregációt tartanak - a bíborosok megvitatják az egyház összes aktuális hivatali ügyét.

A tanácskozásokon - nem tudni, hogy a konklávé kezdetéig hány ilyen lesz - a bíborosok megvitatják a világegyház összes aktuális hivatali ügyét.

Ezeken az "előkonklávénak" is tekinthető üléseken a vatikáni államtitkárság szigorú titoktartásra kötelezett tolmácsai is részt vesznek. A tanácskozásokon jelenleg mintegy 150 bíboros vesz részt.
A bíborosi kollégiumnak összesen 207 tagja van a Vatikán hivatalos honlapja szerint, de azok, akik február 26-ig betöltötték 80. életévüket, csak az előkészítő tanácskozásokon vesznek részt, a pápaválasztó konklávén nem.

A szentszéki szóvivő csütörtöki tájékoztatása szerint egyelőre 115 pápaválasztó bíborost várnak Rómába, miután Patrick OíBrien skót bíboros a napokban lemondott, Julius Riyadi Darmaatmadja dzsakartai érsek pedig egészségi okokból nem tud a Vatikánba jönni.

Vatikán - a pápaválasztó konklávét előkészítő első általános kongregációra érkeznek a bíborosok. Fotó: MTI/EPA/Claudio Peri (galéria)

A konklávé kezdetének időpontját akkor fogják kitűzni, ha már mind a 115 pápaválasztó bíboros a Vatikánban lesz. Még mintegy 15-en közülük nem érkeztek meg, szerdáig várhatóan ők is Rómába érnek.
Timothy Dolan New York-i bíboros érsek a Corriere della Sera című milánói napilapnak nyilatkozva meggyőződését fejezte ki, hogy az új pápát gyorsan megválasztják.

"Ez a hét nagyon fontos lesz. Összes bíboros testvéremmel beszélni akarok, jobban meg akarom ismerni őket. Közülük sokat csak azokból a könyvekből ismerek, amelyeket maguk írtak" - mondta az érsek. A 63 éves amerikai bíboros az egyik legesélyesebb pápajelöltnek számít.

XVI. Benedek pápa február 11-én jelentette be váratlanul lemondását. A 85 éves német pápa tisztsége csütörtökön 20 órakor ért véget. Ezzel kezdetét vette a sede vacante, vagyis a pápai trón megüresedésének időszaka, amikor a katolikus egyház és a vatikáni állam irányítását átmenetileg a bíborosi kollégium végzi. A Vatikánban azt szeretnék, hogy húsvétig - március 31-ig - az egyháznak új pápája legyen.

Olvasóink írták

  • 2. tol 2013. március 04. 19:10
    „és a Benedek miért nem választhat?”
  • 1. queenmargareth1 2013. március 04. 13:28
    „azt nyilatkozták a bíborosok, hogy ez nem olyan, mint az államfő választás:)na, tessék, ugye, hogy olyan?Álpüspök, divatáru a pápáknak?:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkés László bepereli Victor Pontát

Az európai parlamenti képviselő személyiségi jogai megsértése miatt pereli a román kormányfőt. Tovább olvasom