Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Papokat közösített ki a katolikus egyház Szlovákiában

Három papot és egy diakónust közösített ki a római katolikus egyház Szlovákiában, mert az illetők kétségbe vonták az egyházi tanítást, illetve püspökeiket - jelentette be a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS).
Jozef Kovácik, a KBS szóvivője szerint az eretneknek nyilvánított négy pap közül ketten a pozsonyi, ketten pedig a nagyszombati egyházmegye tagjai voltak.

A most kiközösített papok a közlemény szerint tavaly decemberben levélben szólították fel a pozsonyi érseket és az összes szlovák püspököt, hogy tegyenek nyílt hitvallást egy általuk megszövegezett „hitvallási formula" szerint. Egyebek között azt kérték a püspököktől, hogy ítéljék el a homoszexualitást, a szabadkőművességet, a mágiát és más, általuk bűnösnek minősített jelenséget. Miután a püspökök kérésüket nem teljesítették, egy újabb levélben az "igaz hit elhagyásával" vádolták meg az egyházi elöljárókat, s azt állították, hogy "jogtalanul bitorolják hivatalukat".

Levelüket a papok a pápának is megküldték, s egyben bejelentették, hogy ezentúl egyenesen a pápának rendelik alá magukat.

Stanislav Zvolensky pozsonyi, valamint Róbert Bezák nagyszombati érsek nyilatkozataikban veszélyesnek, az igaz katolikus hittel ellentétesnek minősítették a papok nézeteit, és megállapították a kiközösítés tényét.

A pozsonyi sajtó szerint a négy pap kiközösítésének legfőbb oka az, hogy nyíltan bírálták a katolikus egyházban uralkodó mai állapotokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Microsoft nem akar kivonulni Kínából

A Microsoft nem tervezi, hogy kivonul Kínából a számítógépes kalóztámadások miatt - közölte a világ… Tovább olvasom