Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Pár hét nyugalom után ismét tüntetnek Tuniszban

Tunézia - Pár hét viszonylagos nyugalom után ismét utcákra vonultak a kormányellenes tüntetők Tuniszban.
Az észak-afrikai ország fővárosában vasárnap már második napja tüntettek az átmeneti kormány lemondását, egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és a parlamenti rendszer bevezetését követelő tunéziaiak, akik egyre csalódottabbak a bűnözés robbanásszerű terjedése és a szegények megsegítését célzó elégtelen kormányzati intézkedések miatt. Bár a kormány figyelmeztetett a tömegtüntetések tilalmára, a miniszterelnöki hivatal előtt vasárnap mintegy negyvenezren követelték a kormány lemondását és a bérek emelését.

Két katonai helikopter alacsonyan körözött a tömeg felett, a rendfenntartók pedig a levegőbe lőttek, de a tüntetők a téren maradtak. Előző nap, szombaton több mint 15 ezren vettek részt a kormányellenes megmozduláson.

Tunéziában robbant ki tavaly decemberben az arab világot megmozdító és felrázó rendszerellenes tüntetéssorozat, amelynek eredményeként 23 évig tartó uralma után január 14-én elmenekült az országból Zin el-Abidin ben Ali elnök. Az átmeneti kormány élére azonban az a Mohamed Gannúsi került, aki már 1999 óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget. Gannúsi az utca nyomására néhány nap múlva változtatott a kabineten, azaz menesztette Ben Ali több bizalmasát.

Gannúsi azt ígérte, hogy hat hónapon belül szabad választásokat tartanak. Létre is hozott egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy döntsön arról, milyen választásokat kellene rendezni. Több ellenzéki párt az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását és a "jázminos forradalom" vívmányainak megőrzését szolgáló bizottság létrehozását követeli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarr Béla: Olyan országban élek, amely már nem szabad

Tarr szerint Magyarország az utóbbi húsz évben szabad volt, ami boldogságot jelentett, ám ez mára elmúlt. Tovább olvasom