Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Párizs élesen bírálta Izraelt

Nagy-Britannia eközben bejelentette, hogy felülvizsgálja izraeli fegyvereladásait a gázai konfliktus miatt.
Franciaország "a civilek lemészárlásának" beszüntetésére szólította fel Izraelt hétfőn, és azt is felvetette, hogy a nemzetközi közösségnek kell gondoskodnia a békéről Gázában. Nagy-Britannia eközben bejelentette, hogy felülvizsgálja izraeli fegyvereladásait a gázai konfliktus miatt.

"Még hány halálos áldozatra van szükség ahhoz, hogy véget vessenek - ezt nem lehet máshogy nevezni - a gázai mészárlásnak? A barátság hagyománya Franciaország és Izrael között nagy múltra tekint vissza, és Izraelnek teljes joga van a biztonsághoz, de ez a jog nem igazolhatja gyermekek megölését és civilek lemészárlását" - mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter.

Fabius leszögezte, hogy azonnali tűszünetre és egy kétállami megoldásra - azaz egy független palesztin állam létrejöttére - van szükség. Ezt pedig "a nemzetközi közösségnek kell elrendelnie, mivel - számos próbálkozás ellenére - a két fél képtelennek mutatkozik a megállapodásra".

Francois Hollande francia államfő hétfőn egy I. világháborús megemlékezésen szintén a gázai nemzetközi fellépés szükségességére utalt. "Hogyan maradhatnánk semlegesek, amikor Gázában közel egy hónapja véres konfliktus folyik? Kötelességük cselekedni" - fogalmazott Hollande.

A július 8. óta tartó gázai harcokban a helyi hatóságok szerint már közel 1800 palesztin vesztette életét, többségükben civilek. Izrael 64 katonát vesztett, illetve három civil áldozata volt a palesztin rakétatámadásoknak.

Nagy-Britannia hétfőn bejelentette, hogy felülvizsgál minden izraeli fegyverexport-engedélyt a gázai konfliktus miatt. David Cameron kormányfő szóvivője ezt azzal indokolta, hogy a "helyzet nyilvánvalóan megváltozott ahhoz képest, mint amikor kiadtuk ezeket az engedélyeket".

Egy múlt havi parlamenti jelentés szerint London összesen 7,8 milliárd font értékben hagyta jóvá hadiipari vagy kettős felhasználású technológiák eladását Izraelnek. Brit cégek egyebek mellett drón- és rakétaalkatrészeket is szállítanak Izraelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menedéket kért Ausztráliában 25 AIDS-kutató

Ausztráliából való hazatérés helyett politikai menedékjogot kért a Melbourne-ben július végén megrendezett AIDS-világkonferencia legalább 25 résztvevője. Tovább olvasom