Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Párizs támogatja Szerbia uniós csatlakozását

Franciaország emellett továbbra is ellenzi Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz.
Franciaország támogatni fogja Szerbia uniós tagjelöltségét a december 9-i európai tanácsi ülésen, amennyiben "konkrét előrelépések" történnek a Koszovóval folyó párbeszédben, de  - jelentette ki szerdán a francia kormányszóvivő.

Valérie Pécresse arról számolt be, hogy Franciaország támogatni fogja, hogy "az Európai Unió megadja a tagjelölti státust" Szerbiának abban az esetben, ha "folytatódnak a Koszovóval megkezdett tárgyalások és konkrét előrelépések történnek".

Párizs ugyanakkor még "korainak" tartja megnyitni a tárgyalásokat Montenegró tagjelöltségéről, s azt javasolja, hogy 2012 közepén térjenek vissza az uniós állam- és kormányfők a kérdésre, mégpedig az országban elindított reformok tényleges megvalósulásának függvényében, különös tekintettel a jogállamiság megszilárdítására.

Koszovót illetően a francia költségvetési minisztérium támogat egy olyan elvi megállapodást, amely a vízumokra vonatkozó liberalizációs eljárásról szóló párbeszéd megnyitását rögzítené.

A francia kormány továbbra is határozottan ellenzi Törökország belépését az Európai Unióba - hangsúlyozta Pécresse. Párizs annyit megígért, hogy "figyelmesen" megvizsgálja az Európai Bizottság javaslatát, amely, tekintettel a "konkrét előlépésekre", újrakezdené a Törökországgal folytatott tárgyalásokat.

Az Európai Unió december 9-i csúcstalálkozóján döntés várható az Európai Bizottság azon javaslatáról, hogy Szerbia kapja meg az EU-tagjelölti jogállást, de a tényleges csatlakozási tárgyalásokat csak akkor kezdjék meg Belgráddal, ha jelentős előrelépés történik a szerb-koszovói kapcsolatokban. Az állam- és kormányfők megvizsgálják Montenegró, Koszovó és Törökország csatlakozási perspektíváit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19 illegális bevándorlót vitt át Ausztriába

A hatóságokat egy alsóőri lakos értesítette, aki látta, hogy "több sötét bőrű ember" szállt ki egy kis teherautóból. Tovább olvasom