Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Pedofilügy: a Vatikánba rendelték az ír püspököket

A pápa a Vatikánba rendelte február közepére az írországi püspököket, hogy kifejtse előttük véleményét a római katolikus egyház számára rendkívül szégyenteljes gyermekzaklatási ügyről - közölte szerdán Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője.
Dublin környékén az 1975 és 2004 közötti időszakban számos egyházi kezelésű iskolában, nevelőotthonban és javítóintézetben bántalmazták és szexuálisan zaklatták a növendékeket. A dublini érsekség azonban elhallgatta a tudomására jutott visszaéléseket, mert számára a titoktartás, a botrány elkerülése és az egyház jó hírének a megóvása volt a fő szempont.

A pápát végtelenül lesújtotta a kipattant botrány, és ez ügyben decemberben már fogadta az ír katolikus egyház fejét, Sean Brady bíborost, aki szintén jelen lesz a pápával való februári találkozón, amelyen az ír főpapok is kifejthetik gondolataikat az ügyről. A tervek szerint az ír küldöttség tagjai találkoznak a Római Kúria és a Hittani Kongregáció vezetőivel is.

XVI. Benedek decemberben, amikor fogadta Brady bíborost, jelezte, hogy pásztorlevelet fog küldeni az ír hívőknek a szexuális visszaélésekről. A írásban emellett világosan ki fogja fejteni elképzeléseit arról, hogy az egyház mit válaszoljon a kialakult helyzetre.

Claudio Hummes bíboros, a Klérus Kongregációjának vezetője nemrégiben kifejtette: pártatlanul kell megvizsgálni, hogy kiket terhel felelősség az "oly sok fájdalmat okozó ügy" miatt, és meg kell büntetni a felelősöket.

A dublini érsekség hozzáállását a gyermekbántalmazási ügyhöz, és annak eltussolásához egy novemberben közzétett 700 oldalas jelentés tárta fel. A dokumentum nyomán négy ír püspök nyújtotta be lemondási szándékát az egyházfőnek.

Olvasóink írták

  • 1. Conquer 2010. január 20. 18:38
    „Hát ez valóban szégyenteljes és iszonyatos bűn a katolikus egyházra nézve... a bűnösöket nem rejtegetni, hanem felelősségre kell vonni és iszonyú büntetést kiszabni rájuk...

    Mellesleg mikor olvasok majd a brooklyni pedofil rabbikról meg arról, hogy a jeruzsálemi főrabbi magához kérette a rabbinátusok vezetését a zsidó hitközségekben kirobban pedofil botrány miatt? Erről valahogy sose olvasok a DM hasábjain...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsapás egy börtönben: 23 halott

A mexikói Durango város börtönében összecsaptak egymással két rivális drogkereskedő banda tagjai, a… Tovább olvasom