Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Peking nem enged a jogaiból Tokió javára

Kína - Kína határozottan fenntartja az őt megillető jogokat a Kelet-kínai-tengeren - közölte a kínai külügyi szóvivő hétfő este Pekingben.
Azt követően, hogy Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter fogadta japán kollégáját, Katszuja Okadát, a szóvivő tájékoztatójában megerősítette: a kínai diplomácia vezetője világosan kifejtette Kína álláspontját a kérdésben, és megerősítette, hogy a Csunhsziao (Chunxiao) olaj- és gázmező kincsének kitermelése Kína szuverén joga.

A vonatkozó kínai törvények és a kérdésben a két ország között létrejött megállapodás értelmében a japán fél társulhat Csunhsziao fejlesztéséhez, de az együttműködő fejlesztés nem azonos a "közös fejlesztéssel" - húzta alá Ma Csao-hszü (Ma Chaoxu).

A szóvivő idézte a minisztert, aki szerint a Kelet-kínai-tengerrel kapcsolatos vitás ügyek megfelelő kezelése fontos eleme a kínai-japán kapcsolatoknak és a térségi stabilitásnak.

2008 júniusában a két ország megállapodott egyes területeken a gáz közös kitermeléséről, majd decemberben Kína egyedül kezdett a feltárásba Tienvajtiennél (Tianwaitian). A japán kritikára válaszul 2009 januárjában a külügyminisztérium leszögezte: Kína joga a kitermelésre vitathatatlan, és a kétoldalú megállapodás a Kelet-kínai-tenger más területein lesz érvényesíthető.

Kína most egy újabb olyan terület hovatartozását kívánta egyértelműsíteni, amelyen korábban, 2006 januárjában már megkezdte a gázkitermelést.

A vita - állítják elemzők - akkor volna rendezhető, ha Pekingnek és Tokiónak sikerülne megállapodnia a két ország kizárólagos gazdasági övezetének határairól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliárd dolláros segélyt javasoltak Haitinek

Haiti - Tízmilliárd dollár értékű nemzetközi újjáépítési segélyt javasolt a földrengés sújtotta… Tovább olvasom