Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Peking szerint ˝kiegyensúlyozott˝ az Észak-Koreát elítélő BT-határozat

A februári atomrobbantása miatt újabb szankciókkal sújtották Észak-Koreát.
Peking "kiegyensúlyozottnak" ítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) legutóbbi határozatát, amelyben februári atomrobbantása miatt újabb szankciókkal sújtották Észak-Koreát - derült ki a külügyminisztérium csütörtökön késő este kiadott közleményéből.

Kína támogatja a BT által a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) nukleáris kísérletére adott "szükséges, mértéktartó" választ - hangoztatta Csin Kang szóvivő. Hozzátette, a határozat kifejezi a nemzetközi közösség ellenzését, és ígéretet fogalmaz meg arra, hogy a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését békés úton rendezi, megerősíti az ezt szolgáló hatoldalú tárgyalások felújítását. "Összességégében véve, kiegyensúlyozott" - áll a közleményben.

Peking valamennyi érintett felet nyugalomra és visszafogottságra intette, s óvott attól, hogy olyan cselekményeket kövessenek el, amelyek a feszültség fokozódását segítenék.

A hírügynökségi jelentések hangsúlyozzák, hogy a BT-határozatról, vagyis a szankciók kiterjesztésének részleteiről Washington és Peking előzetesen megállapodott. Cuj Tien-kaj kínai külügyminiszter-helyettes Pekingben egy vitafórumon ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a fogalmazás nem pontos. Kína amerikai nagyköveti posztjának várományosa azt hangoztatta, hogy minden megállapodás a 15 tagú BT tagjai között születik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki 2094. számú, egyhangúlag hozott határozata azt követeli a KNDK-tól, hogy ne hajtson végre további atomkísérleteket, hagyjon fel nukleáris programjával és térjen vissza az 1968-ban aláírt és 1970-tól hatályos atomsorompó egyezményhez.

Észak-Korea 1985-ben csatlakozott a szerződést aláíró országokhoz és 2003-ban jelentette be, hogy felmondja azt. Ezzel egyidejűleg felmondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel kötött ellenőrzési megállapodást is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea felmondja a megnemtámadási egyezményeket, és megszakítja a forródrótot

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meglátogatta azt a katonai egységet, amely 2010-ben tüzérségit… Tovább olvasom