Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Peking tiltakozik az uniós védővámok ellen

Kína - Peking tiltakozik az Európai Unió döntése ellen, amely a felületkezelt papír egy típusának Kínából származó importjára egyszerre szubvenció- és dömpingellenes vám bevezetését tette kötelezővé - derül ki a kínai kereskedelmi tárca (MOC) hétvégi közléséből.
A minisztérium szóvivője szerint az intézkedés, miszerint ugyanazon termékekre egyszerre mindkét kereskedelmi korlátozást érvényesíteni kívánják, sérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait. Ez az első eset, hogy az EU ilyen drasztikus lépésre szánta el magát - állapította meg nyilatkozatában Jao Csien (Yao Jian) szóvivő.

A kínai kormány és az érintett vállalatok bőséges bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a papíripar Kínában a versenyszférába tartozik, ahol a piaci elvek érvényesülnek, és a kormány soha nem avatkozott bele a vállalati működésbe vagy az árképzésbe - hangoztatta Jao. Hozzátette: az unió határozata ellentétes több WTO-szabállyal, és súlyosan sérti a kínai vállalatok érdekeit.

Kínának és az EU-nak fel kell lépnie a kereskedelmi protekcionizmus ellen, meg kell akadályoznia a kereskedelmi intézkedések helytelen használatát, továbbá megfelelő módon, tárgyalások útján kell rendeznie "súrlódásait" - vélte a szóvivő.

Kína alaposan tanulmányozni kívánja az új szabályozást és fenntartja magának a jogot arra, hogy a jogi úton védje meg vállalatainak érdekeit - húzta alá Jao.

Az uniós lépés szerint a következő öt évben érvényesíthető szubvencióellenes vám 4-12 százalék között mozog, míg a dömpingellenes vám mértéke 8-35,1 százalék között mozoghat. Az Európai Bizottság döntése szerint az intézkedés hatálya meghosszabbítható, amennyiben az import az európai papíripart veszélyezteti.

Az EU 2010 februárjában kezdte meg a minőségi nyomtatáshoz használatos kínai papír dömpingellenes vizsgálatát, majd két hónappal később követte ezt a szubvencióellenes vizsgálat.

Az elmúlt 15 hónap során az unió bizonyítottnak találta, hogy a kínai kormány e papíripari ágazatnak kedvezményes hiteleket nyújt, földterületet biztosít a piaci ár alatt, illetve adókedvezményekkel segíti a vállalatokat. Mindez - állítják az unióban - negatív hatással van az európai iparági vetélytársakra.

Szakértők szerint viszont az érvelés gyenge lábakon áll; a kínai részesedés az európai piacon 4 százalék alatt van, és nem jelent veszélyt az európai versenytársakra. A China Daily című napilapban megszólaló Hosuk Lee-Makiyama, egy brüsszeli székhelyű gazdasági kutatóintézet igazgatóhelyettese szerint az sem méltányos, hogy a kínai kereskedelmi bankoktól felvett hiteleket állami támogatásként értékelték az európai vizsgálók csak azért, mert a bankok állami tulajdonban vannak.

Lee-Makiyama szerint előállhat a helyzet, amelyben Kína "könnyedén" talál hasonlóan gyenge alapot szubvencióellenes intézkedések meghozatalára. Az adok-kapokban hosszabb távon az unió - kínai piacon versenyző - vállalatai húzhatják a rövidebbet - véli a szakember.

Vasárnap megkezdte hivatalos kínai látogatását Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, aki a kínai médiában megjelentetett írásában kijelenti: útjával az EU és Kína közötti gazdasági, politikai kapcsolatok szorosabbra fűzése, a stratégiai kapcsolatok új szintre emelése a célja.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. május 16. 12:09
  „BALIHOHO! Várd ki a végét de a minőségről talán a szemlélet is tehet mert a Top Gear-ban kiválóra minősitett Skoda Fabia (amit szakértő hazai autós magazinok "szakértője" frábiának ejt) idehaza szemétnek számit még az azonos futásteljesitmények (amik most kezdenek igazolódni) mellet is.”
 • 3. balihoho 2011. május 15. 15:33
  „A kínai ipar egy valamiben nem versenyképes az európai gyártókkal: MINŐSÉG!!”
 • 2. geza 2011. május 15. 14:06
  „A nagy cégek érdeme hogy kína eljutott idáig. Olcsó volt a munkaerő lehetett szennyezni a környezetet és nagy profitot lehetett kaszálni.
  Most a fagyi visszanyalt. Vissza kellene hozni a gyárakat az EU-ba, USA-ba, és helyi munkaerővel gyártatni.”
 • 1. gorgó 2011. május 15. 12:40
  „Kína lassan mindent gyárt, mindent exportál és annak hihetetlen olcsósága miatt az európai termékek nem lesznek kelendők, emiatt a gyártók kihullanak, tönkremennek. Ha az a termék, amit Kína egy bögre rizst fizetve dolgozóinak emiatt olcsó, ezzel hatalmas monopóliumot teremt a világon. S míg így a világ tönkremegy, mert mindent Kína fog gyártani,k mert nincs sok olyan ország a világon, amely ilyen megalázó fizetések mellett tud dolgoztatni, bármit előállítani, Kína szép lassan megszerzi magának a világot. Majd ha aztán mindent ő gyárt, más pedig nem tud semmit, mert be kell zárnia, felszámolnia mindent Kína miatt, akkor majd emel. Nagyon okos. Csak a világ ebbe beledöglik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Libanonba menekülőkre lőttek Szíriában - egy nő meghalt

Szíria - Szíriai területről Libanonba menekülőkre lőttek vasárnap, egy szíriai nő halálos lövést… Tovább olvasom