Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Péntekig döntenek Brüsszelben az Oroszország elleni új uniós szankciókról

Az Európai Unió tagállamainak kormányai péntekig döntenek az Oroszország elleni új szankciókat tartalmazó csomagról.
Hétfőn és kedden megbeszéléseket folytattak az uniós tagállami nagykövetek, az Európai Bizottság pedig szerdáig terjeszti elő a véglegesített javaslattervezetet, amelyről péntekig döntés születik majd a tagállamok részéről - mondta Mogherini.

A Bizottság négy területet - az energia- és a védelmi szektort, a kettős felhasználású cikkek forgalmát, valamint a pénzügyi területet - magában foglaló bővített szankciós csomag összeállítására készül - fűzte hozzá az olasz miniszter.

Oroszország továbbra is fontos szerepet játszik mind regionális, mind pedig globális síkon, az EU-nak azonban nem stratégiai partnere a továbbiakban - vélekedett Mogherini. A kapcsolatok ilyetén befagyasztása nagyrészt Oroszországon múlott - mondta, hozzáfűzve, hogy talán valamikor a jövőben Moszkva a stratégiai partneri státus visszaszerzése mellett dönt majd.

Az Oroszországgal határos kelet-európai országoknak biztosítékokat kell kapniuk arra, hogy "nem csupán üres szólam" a védelmükre vonatkozó NATO-kötelezettségvállalás - jelentette ki a parlamenti bizottság előtt Mogherini.

"Mindannyian egyetértünk abban, hogy nem lehet katonai megoldása az ukrajnai válságnak. Ugyanakkor az észak-atlanti szövetség kelet-európai tagállamainak, a NATO összes, Oroszországgal határos tagjának tudnia kell, hogy a NATO alapító okmányának a kollektív védelemről szóló ötödik cikke nem pusztán írott malaszt, és igenis vannak olyan eszközök, amelyek alkalmasak ezen országok biztonságának a szavatolására - hangsúlyozta a miniszter, akinek az uniós kulcstisztségre történt kijelölése kapcsán néhány keleti tagállamban amiatt aggódtak, hogy az olasz politikus korábban túlzottan is engedékeny hangnemet ütött meg Oroszországgal szemben. Egyes keleti EU-, illetve NATO-tagállamok mind nyugtalanabbul figyelik a fokozódó orosz agresszivitást és az orosz beavatkozást a nem NATO-tag Ukrajnában.

Az aggályokra válaszul Federica Mogherini kijelentette: a fő kérdés az, hogy az EU miként támogatja a Kijevben zajló demokratikus folyamatokat, és milyen lépéseket tesz a kelet-ukrajnai katonai konfliktus politikai síkra terelése érdekében.

A NATO - amelynek Olaszország is tagja - csütörtökön és pénteken tart csúcstalálkozót Nagy-Britanniában. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a kétnapos NATO-csúcstalálkozó előtt arról beszélt, hogy az erősödő orosz katonai fenyegetés miatt a szövetségnek fokoznia kell jelenlétét Kelet-Európában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év végéig még 180 repülőgépet és helikoptert kapnak az orosz fegyveres erők

Szergej Sojgu hangsúlyozta, hogy a korszerű légi haditechnika folyamatosan érkezik a csapatokhoz. Tovább olvasom