Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Pénzmosás: az Egyesült Államok megfigyelő listára tette a Vatikánt

Az Egyesült Államok most először feltette a Vatikánt arra a listára, amelyen a pénzmosás által érintett országokat tartalmazza.
Az amerikai külügyminisztérium a kábítószer-csempészet elleni küzdelemről szerdán kiadott éves jelentésében Vatikánt aközé a 68 ország közé sorolta, ahol nyugtalanító a helyzet a pénzmosást és más pénzügyi bűncselekményeket illetően. Ebbe a csoportba került Belgium, Írország, Portugália és Dél-Korea, de például Egyiptom, Albánia vagy Jemen is.

Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők közlése szerint a Vatikán azért tartozik ebbe a csoportba, mert egyelőre nem világos, hogy a pénzmosás megakadályozását célzó, egy éve elfogadott intézkedéscsomag mennyire bizonyult hatékonynak. A Vatikán potenciálisan sebezhető a pénzmosás szempontjából, mivel a Szentszék és a világ többi része között jelentős nagyságú összegek fordulnak meg.

XVI. Benedek pápa 2010. december 30-án bocsátotta ki azt a rendeletet, amely szabályozza a Vatikán pénzügyi intézményeinek tevékenységét, átláthatóbbá és követhetőbbé téve a Szentszék pénzügyi tranzakcióit. Ennek alapján a Vatikán saját pénzügyi felügyeletet hozott létre, amelynek feladata, hogy nyomon kövesse a Vatikán valamennyi pénzmozgását, és kiszűrje a gyanús ügyleteket.

Olvasóink írták

 • 2. racionalitás? 2012. március 08. 08:27
  „én már régóta mondom...a vatikán deviza trtaléka elég lenne az európai gondok megoldásásra...de azért az érdekelne...ÉN TUDOM.....hogy miért is fektet be nem éppen humánumot támogató gyárak értékpapírjaiba ????
  TUDOM-JÉZUS IS PÉNCÉLKOCSIVAL JÁRT...ÉS SOK SZÁZAN VÉDTÉK...JA”
 • 1. Együgyű 2012. március 08. 08:15
  „,,Pénzmosás: az Egyesült Államok megfigyelő listára tette a Vatikánt"
  Ebben a hírben nincs új a nap alatt!
  Amióta a Vatikán fent áll az egyház fiak mossák a pénzt!
  Sőt a világba elérték és a demokratikus magyar honban is, hogy adót a bevételeik után ne keljen fizetniük. Sőt a szabadságharcuk oly sikeres, hogy kiharcolták egyes országokban még nekik fizetnek. Bármilyen sz.r helyzetben van az ország! Csehország tartja még magát ahhoz, hogy nem perkál az egyháznak?
  OFF.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hívja meg Kubát az Amerika-csúcsra Kolumbia

Kolumbia nem hívja meg Kubát az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) csúcsértekezletére, mert nem… Tovább olvasom