Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Pénzt követel a japán kormányfőtől 3 ausztrál veterán

Ausztrália - Kártérítést követel a japán kormányfőtől három II. világháborús ausztrál veterán - jelentette pénteken egy ausztrál lap. Aso Taro családjáé volt ugyanis az a szénbánya, ahol annak idején hadifogolyként dolgoztatták őket.
John Hall, Joe Coombs és Arthur Gigger közös levelet írtak Aso Taro japán kormányfőnek, amelyben egyebek mellett bocsánatkérést követelnek a velük szembeni bánásmód miatt, amelyet a II. világháború idején kellett elszenvedniük - írja a The Australian című lap. A vagyonos családból származó konzervatív politikus az év elején a tokiói parlamentben ismerte el, hogy a családja tulajdonában lévő bányában hadifoglyokat dolgoztattak a negyvenes években.

A három ausztrál veterán a bocsánatkérés mellett kártérítést szeretne kapni a miniszterelnöktől. "Ezen lépések megtétele dicsőséget jelentene az Ön, az Ön családja és Japán számára" - áll a pénteken nyilvánosságra hozott levélben. "Némi összeg remek lenne" - mondta a most 88 éves Coombs az újságnak hozzátéve: "pénzt szereztek a bányával a mi munkánk által. Az a legkevesebb, hogy kiérdemeltük".

A három férfi tagja volt annak a 300 fős munkáscsapatnak, akiket az Aso Bányavállalat fukuokai szénbányájában dolgoztattak. Mint elmondták, annak idején napi 12 órában embertelen körülmények között dolgoztatták, és megverték őket, ha nem termelték ki az előírt napi szénmennyiséget.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. április 27. 18:47
    „Magyarországon vajon kihaltak a bányatulajdonosik, azért kell a külföldi drága szenet venni? Vagy csupán ez a kormány nem törődik a néppel ez ügyben? Itt kik lehet perelni ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emelnek az amerikai újságírók ellen Észak-Koreában

Észak-Korea - Vádat emelnek Észak-Koreában az egy hónappal ezelőtt elfogott két amerikai újságíró ellen - jelentette a phenjani állami hírügynökség pénteken. Tovább olvasom