Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Phenjan elítéli a BT-határozatot, Washington sajnálja a harciasságot

Észak-Korea határozottan elítélte és elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki határozatát, amely újabb szankciókkal sújtotta.
Észak-Korea határozottan elítélte és elutasította a BT-határozatot

Észak-Korea határozottan elítélte és elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki határozatát, amely újabb szankciókkal sújtotta.

A szombaton kiadott külügyi közlemény szerint Phenjan "nem ismeri el az ENSZ BT határozatát", amelyet válaszul a februári föld alatti atomkísérletre fogadott el a ENSZ-testület.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által idézett közlemény szerint a BT-határozatot az Egyesült Államok nyomására hagyták jóvá. Washington a BT-t használja fel az Észak-Koreával szembeni ellenséges politikája megvalósítására, amely végleges célja az ország lefegyverzése és gazdasági megfojtása, a koreai nép által választott ideológia és rendszer megsemmisítése.

"Észak-Korea határozottan elítéli és elutasítja a BT-határozatot, amely Washington ellenséges politikájának következménye" - áll a közleményben.

A csütörtökön elfogadott új BT-szankciókkal a világszervezet vezető testülete tovább akarja nehezíteni az észak-koreai ballisztikus rakéta- és nukleáris fegyverprogramok finanszírozását, valamint az ezekhez szükséges anyagok beszerzését. Az új intézkedések értelmében a világszervezet tagállamainak átfogó tilalmat kell életbe léptetniük az észak-koreai fegyverprogramokkal kapcsolatos alapokkal és vagyontárgyakkal kapcsolatban és nem engedélyezhetik, hogy a KNDK bankjai új fiókokat vagy irodákat nyissanak a területükön. Meg kell akadályozniuk az Észak-Koreába irányuló vagy onnan kiinduló nagyobb készpénzszállítmányokat is, amelyek gyakran a pénzügyi szankciók megkerülését szolgálják.

Washington rendkívül sajnálatosnak tartja Phenjan harcias retorikáját

Washington rendkívül sajnálatosnak tartja Phenjan harcias retorikáját, és azt a bejelentést is, hogy megszakítja a Korea-közi forródrót kapcsolatot - közölte pénteken Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő.

Nuland elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint az Észak-Korea az ellene foganatosított szankciók szigorítására irányuló nemzetközi erőfeszítések használja ürügyként a további provokatív cselekedetekre.

Észak-Korea február 12-én, dacolva az ENSZ Biztonsági Tanácsának tilalmával, föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az ENSZ-testület emiatt csütörtökön újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta a sztálinista államot. Ebben az időszakban mindennapossá váltak Phenjan fenyegetései. Néhány órával a BT-határozat elfogadása előtt Észak-Korea megelőző nukleáris csapással fenyegette az Egyesült Államokat. Két nappal korábban pedig azzal fenyegetőzött, hogy figyelmen kívül hagyja az 1953-ban kötött fegyverszünetet. Phenjan csütörtökön bejelentette, hogy felmondja a Dél-Koreával kötött kétoldalú megnemtámadási egyezményeket, és megszakítja a két ország között létesített forródrót kapcsolatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsolnai üzeme bővítését tervezi a Kia Motors

A gyár Szlovákia egyik legnagyobb gyártója és exportőre, 3900 embert foglalkoztat. Tovább olvasom