Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Phenjan emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolja Szöult

A phenjani vezetés emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolta meg Dél-Koreát a több mint háromszáz ember halálát okozó áprilisi kompkatasztrófa kezelése miatt.
Az észak-koreai hatóságok kedden nyilvánosságra hoztak egy "jelentést", amelyben "visszataszító" bűncselekmények elkövetésével vádolták meg Dél-Koreát a hajószerencsétlenség kezelésével kapcsolatban. A dokumentumot néhány órával azután tették közzé, hogy egy bíróság harminchat évi szabadságvesztésre ítélte a Szevol nevű komp kapitányát, aki a baleset idején a személyzet többi tagjával együtt sietve elhagyta a süllyedő hajót.

A világ egyik legelnyomóbb rezsimjének számító, és emiatt gyakran bírált Észak-Korea adott már ki hasonló "jelentéseket", amelyekben legalábbis egyedi módon kommentálja - illetve próbálja besározni - más országok emberi jogi helyzetét.

Az utóbbi időben a polgárai tízezreit kényszermunka-táborokba záró Phenjan egyre vehemensebb verbális támadásokat intézett más országok ellen. Megfigyelők szerint az észak-koreai rezsim idegessége mögött az áll, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hamarosan szavazhat egy határozattervezetről, amely a Nemzetközi Büntetőbíróság elé utalná az ország vezetőit emberiesség elleni bűnök gyanújával.

A "jelentésben" azt írták, hogy Dél-Koreában néhány bűnbak elítélésével próbálják elkenni az ügyet. "A dél-koreai hatóságok azonban semmilyen retorikával nem bújhatnak ki a katasztrófában viselt felelősségük alól" - írták a KCNA állami hírügynökség tájékoztatásában.

A jelentős szerzői emellett személyében támadták Pak Gun Hje dél-koreai államfőt, aki szerintük két héttel a katasztrófa után teljesen érzéketlennek mutatkozott a gyász iránt, amikor "fényűző ruhájában megalázkodott" a Szöulba látogató Barack Obama amerikai elnök előtt.

A Szevol nevű komp 476 emberrel a fedélzetén Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el április 16-án, közülük csak 172-őt tudtak kimenteni a vízből. Dél-Korea egyik legsúlyosabb hajószerencsétlenségében többnyire középiskolás diákok vesztették életüket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb emberi maradványokra leltek a a maláj gép tragédiája után négy hónappal

Újabb holttesteket találtak négy hónappal a maláj utasszállító gép kelet-ukrajnai tragédiája után a… Tovább olvasom