Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Phenjan feltételeket szab a tárgyalásokhoz

Követeli a többi között az ellene hozott ENSZ-szankciók feloldását, a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat felfüggesztését és a térségben lévő amerikai atomfegyverek kivonását.
Egy sor feltételt szabott csütörtökön az észak-koreai vezetés a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások folytatásához: követeli egyebek közt az ellene hozott ENSZ-szankciók feloldását, a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat azonnali leállítását és az amerikai atomfegyverek kivonását a térségből.

"Nem létezhet egyszerre párbeszéd és háború" - áll a nagyhatalmú nemzetvédelmi bizottság közleményében. A követeléseket a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség tette közzé.

"Ha az Egyesült Államok és bábja, Dél-Korea csak egy kicsit is el akarja kerülni hadseregünk és népünk megrendítő erejű csapását (...) s valóban párbeszédet és tárgyalásokat akar, akkor határozott döntést kell hoznia" - olvasható a dokumentumban, amely legelső feltételként említi az ENSZ Biztonsági Tanácsa által "nevetséges indokokkal" hozott szankciós határozatok visszavonását.

Dél-Korea "teljesen érthetetlennek" és "abszurdnak" nevezte a párbeszéd felújításának Észak által szabott feltételeit, s arra sürgette Phenjant, hogy működjön együtt a nemzetközi közösséggel. "Állandóan kérjük Északot, hogy hagyjon fel az ilyen érthetetlen követelésekkel, és hozzon józan döntéseket, amint már számos alkalommal szorgalmaztuk" - mondta Cso Taj Jung külügyi szóvivő az észak-koreai közleményre reagálva.

Amióta Phenjan február 12-én végrehajtotta harmadik atomkísérletét, s az ENSZ emiatt újabb szankciókat léptetett életbe ellene, rohamosan nőtt a feszültség a Koreai-félszigeten. Napokon át egy újabb északi rakétaindítástól való félelem volt az uralkodó érzés, de megfigyelők szerint utóbb már a párbeszéd felújításának feltételei váltak az uralkodó témává a térségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodás nélkül ért véget a szerb-koszovói párbeszéd kilencedik fordulója is

Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök 14 órán át tárgyalt Brüsszelben Catherine… Tovább olvasom