Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Phenjan katonai csapással fenyegeti Szöult

Amennyiben dél-koreai jogvédő aktivisták a következő hetekben léggömbök segítségével röplapokat szórnak a területére.
Észak-Korea pénteken katonai csapást helyezett kilátásba Dél-Korea ellen arra az esetre, ha dél-koreai jogvédő aktivisták a következő hetekben léggömbök segítségével röplapokat szórnak a területére.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által ismertetett közlemény szerint Phenjan előzetes figyelmeztetés nélkül csapást fog mérni a szomszédos államra, ha onnan az aktivisták politikai propagandaszövegeket tartalmazó röplapokat jutatnak el Észak-Korea területére. E csapást a "nyugati fronton" fogják végrehajtani - olvasható a közleményben. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint ez arra való utalás, hogy az említett helyszínről az észak-koreai tüzérség képes Szöult is elérni.

Korábban - így tavaly októberben is - dél-koreai jogvédő aktivisták már hajtottak végre ilyen akciókat, vagyis az észak-koreai légtérbe juttatott léggömbök révén a phenjani diktatórikus rendszer elleni fellépésre buzdító röplapokat szórtak le. Akkor a léggömbök csaknem 200 ezer Phenjan-ellenes röplapot és egydolláros bankjegyet szállítottak át a határon. A dél-koreai jogvédők rendszeresen leszögezik: a phenjani fenyegetések nem tántorítják el őket, és folytatják propagandakampányukat, hogy felkelésre sarkallják az észak-koreaiakat az önkényuralom ellen.

Most nyáron azonban a dél-koreai védelmi minisztérium panaszolta, hogy Észak-Korea tizenkét év szünet után újból propagandaröplapokat szállító léggömböket küldött Dél-Koreába. A röplapok bírálják Dél-Koreát, mert állítólag ügynököt küldött Észak-Koreába, hogy elpusztítsa Kim Ir Szen szobrait. Phenjan azt is felrótta Szöulnak, hogy Dél-Koreában elítéltek egy Észak-Koreát támogató embert, mert törvénysértő módon hivatalos engedély nélkül látogatott északra.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2012. október 19. 16:29
    „Úgy gondolom, a nemzetközi jog értelmében jogosult a légterét megsértő repülő objektumokat a légtér elhagyására felszólítani - ennek eredménytelensége esetén azokat leszállásra felszólítani - majd lelőni.

    Léggömbök esetén a levadászás jöhet leginkább szóba - ami nem is olyan egyszerű feladat, mert a "szállítmány" így is szétszóródik!
    Persze nem mindegy, hol!

    Csak ezért / popaganda léggömbök eregetéséért/ katonai akciót indítani már nagyon militáns viselkedésre utal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-csúcs: Megállapodás született a közös bankfelügyelet kérdésében

A mielőbbi bevezetést szorgalmazó franciák elérték, hogy a felügyeleti rendszer jogi kereteit még ez… Tovább olvasom