Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Phenjan nem vett tudomást Szöul tárgyalási javaslatáról

Kim Hjung Szuk, a két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó dél-koreai minisztérium szóvivője pénteken kijelentette, hogy Szöul megtorló intézkedéseket fontolgat, ennek részleteiről azonban nem akart beszélni.
Phenjan nem vett tudomást arról a javaslatról, amelyben Szöul párbeszédet kezdeményezett az Észak-Korea által április 3-án blokád alá vont keszongi különleges gazdasági övezetről. Dél-Korea csütörtök 24 óráig adott határidőt a javaslat elfogadására.

Kim Hjung Szuk, a két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó dél-koreai minisztérium szóvivője pénteken kijelentette, hogy Szöul megtorló intézkedéseket fontolgat, ennek részleteiről azonban nem akart beszélni.

Egyes elemzők szerint Szöul visszahívná azt a mintegy 175 dél-koreai menedzsert, aki a gazdasági övezetben maradt. Phenjan nem engedi, hogy a területre újabb dél-koreai menedzserek menjenek, és akadályozza a nyersanyag, illetve az ottmaradottak élelmezését szolgáló szállítmányok eljuttatatását.

A keszongi gazdasági övezet - amelyet a két Korea a 2000-es évek elején közösen hozott létre - észak-koreai területen fekszik. Az ipari komplexumban 123 dél-koreai cég tevékenykedik, csaknem 50 ezer észak-koreai alkalmazottat foglalkoztatva. Értesülések szerint a különleges gazdasági övezet működésével Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tesz szert, ami kulcsfontosságú a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő ország számára.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke csütörtökön kijelentette, hogy az amerikai erők minden eshetőségre készen állnak, ha Észak-Korea részéről provokáció történne. A tábornok a Jokotában lévő amerikai támaszponton beszélt katonák előtt. Hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és Japán szövetségese kész megvédeni állampolgárait és létesítményeit. Azt is mondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy "lebeszéljék" Észak-Koreát mindenfajta provokációról.

Dempsey előzőleg Pekingben tárgyalt, ahol vendéglátóit arról biztosította, hogy az Egyesült Államok a jövőben is hatalmi tényező marad az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Úgy vélekedett, hogy Washington jelenlétének hiánya destabilizálná a térséget. A kijelentéssel egy olyan kérdésre reagált, amely felvetette, hogy a Koreai-félszigeten kialakult feszült helyzettel összefüggésben kínai részről bírálat érte Washingtont, miszerint szövetségeseivel folytatott gyakori hadgyakorlataival "olajat önt a tűzre".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

38-an meghaltak egy kigyulladt orosz pszichiátriai intézetben

A halottak között két ápoló és 36 beteg van. Néhány holttestre a kijárat közelében bukkantak rá, de… Tovább olvasom