Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Pipacsrengeteggel emlékeznek az elesettekre Londonban

A londoni Tower körüli pipacsrengeteggel emlékeznek Angliában az első világháborúban elesett katonákra.
A vár körüli rétet - az egykori várárok területét - pálcára tűzött kerámiapipacsok valóságos tengere borítja. A virágok, Paul Cummins brit művész alkotásai a száz éve kitört első világháborúban elesett brit és brit nemzetközösségbeli katonáknak állítanak emléket. Minden elesett katonát egy pipacs jelképez - összesen 888 ezer 246 virág vöröslik majd a Tower körül, érzékeltetve a háború felfoghatatlan pusztítását.

A bíborszőnyeg, amely a Tower egyik ablakából "ömlik ki" a rétre, egyelőre 120 ezer virágot számlál, a további pipacsokat több ezer önkéntes szurkálja le a következő hónapokban. Kedden, az "emlékmű" formális felavatásának napján Vilmos herceg, Katalin hercegné és Harry herceg is elhelyezett néhány virágot a réten.

Kerámiapipacsok Londonban - az MTI felvételei.

Nagy-Britanniában a pipacs az első világháború óta szolgál az elesett katonákra való emlékezés jelképéül, miután egy korabeli vers szerint a virág "összefonódott" a halottakkal Flandriában. Azóta az első világháború fegyverszünetének évfordulóján a hadirokkantak segélyezésére árusított műpipacsot flanders poppy-nak (flandriai pipacsnak) hívják Angliában.

A Tower körüli pipacsok - amelyek elkészítése egyenként 3 napot vett igénybe - 25 fontért meg is vásárolhatók, a bevételt veteránokat támogató brit jótékonysági szervezetek kapják. A kerámiavirágokat az első világháborút befejező 1918-as fegyverszünet ünnepe, a november 11-i Armistice Day után kapják meg tulajdonosaik.

Szintén az első világháború centenáriuma előtt tiszteleg Michael Bates konzervatív párti angol politikus, aki kedden indult útnak Londonból, hogy 1000 mérföldet megtéve Berlinbe gyalogoljon. A Lordok Házában szolgáló 53 éves politikus útjával a jelenkori háborúk gyermekáldozatai javára is gyűjt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsidóellenes kijelentésekért kiutasítanak Olaszországból egy imámot

Halált kért a zsidókra az északkelet-olaszországi San Dona di Piave imámja, akit ezért kiutasítottak az országból. Tovább olvasom