Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Piranhát fogtak a Drávában

Horvátország - Piranhát fogott ki egy horvát horgász a Drávából a napokban, de nem ez az első eset, hogy a Dél-Amerikában honos ragadozó hal egy-egy példánya megjelenik a határfolyóban.
"Pontyot akartam fogni, amikor észrevettem, hogy egy apró hal rángatja a csalit. Megakasztottam, és még nem sejtettem, hogy valami nem stimmel. Csak amikor közelebb húztam és kiemeltem, akkor láttam, hogy egy éles fogú piranha akadt horogra" - mondta Tihomir Everle újságíróknak, köztük az MTI tudósítójának pénteken a Dráva horvátországi oldalán, Petrijevac közelében szerzett élményéről.

A horgász hozzátette: a halat megmutatta a vele pecázó társainak is, ők legalább annyira meglepődtek. "Ezek után nem fürdöm a Drávában" - jegyezte meg viccesen.

Josip Dimnjacevic, az Eszéki Horgász Egyesület elnöke szerint a piranha magyar oldalon került a folyóba. Úgy vélte: valaki megunhatta házi kedvencét, és így akart megszabadulni tőle. Hasonlóan vélekedett Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese is, aki emlékeztetett rá, hogy tizenegy évvel ezelőtt a Dráva kisbóki holtágában is fogtak már piranhákat.

"Azokat is feltehetően akvaristák engedhették szabadon, mert e halak kinőhették az akváriumot, vagy gazdáik nem győzték etetni őket" - mondta. Megjegyezte, előfordul, hogy más, vízhez kötött élőlények, így az ékszerteknősök is hasonló a sorsra jutnak.

Buchert Eszter ugyanakkor rámutatott: a piranhától nálunk nem kell különösebben félni. Az Amazonas vidékéről származik, itt nem él közeli rokona, így szaporodni nem tud, s mivel melegebb éghajlathoz szokott, a telet nem tudja átvészelni.

"A piranha agresszív ragadozó, de csak nagyobb rajokban vadászik, táplálkozás közben ugyanakkor nem ajánlatos megzavarni" - mondta az igazgatóhelyettes.

A horvát horgász a most fogott piranhát preparáltatja, és egyesülete székházában kiállítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbia folytatja a diplomáciai harcot

Szerbia folytatja a diplomáciai küzdelmet Koszovóért a hágai Nemzetközi Bíróság Belgrádra nézve… Tovább olvasom