Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Pistorius-per: 3 napja a szakértővel szópárbajozik a vád

7 hete tart a barátnőjét, Reeva Steenkampot lelövő sportoló, Oscar Pistorius tárgyalása.
Csütörtök

Harmadik faggatta a vád Roger Dixont. Gerrie Nel újra fölényeskedő hangsúllyal kérdezte a szakértőt, akinek hozzáértését folyamatosan megkérdőjelezte. Dixon arról beszélt, hogy milyen testhelyzetben érték az ajtón áthaladó golyók Reeva Steenkampot.

Nel a fényekről és a látási viszonyokról kérdezte Dixont. Azt már korábban elmondta, hogy az erősítő LED-fénye mellett lehetett olyan sötét, hogy pistorius ne lássa, hogy fekszik-e valaki az ágy másik oldalán. Kiderült a szópárbaj után, hogy van olyan körülmény, amelyet a szakértő nem foglalt bele a jelentésébe, és hogy némely utólag elvégzett tesztnél nem jól állították be a szögeket, ráadásul a teszteket behúzott függönyökkel végeztek el, pedig Pistoriusnál a függönyök el voltak húzva. Dixon azt felelte, ennek nem volt tudatában, és hogy ne befolyásolhassák külső körülmények, nem használ tévét, rádiót és nem olvas újságokat.


A vád szóvá tette azt is, miért nem a jelentésből olvassa a válaszait, miért emlékezetből felel. Aztán előkerül a protézis, bár Dixon csak most látta először, ugyanis ő csak a mintákat vizsgálta. Kiderült, hogy az ajtó lakkja van a protézisen, és Dixon szerint egy rúgáshoz hasonlóan erős mozdulat kellett hozzá, hogy odakerüljön. Aztán a krikettütő következett: a szakértő azt állította, hogy teljes bizonyossággal rekonstruálni tudja a történteket. A golyónyomokról elmondta, hogy bár nem szögmérővel, de lemérték az össze becsapódási szögét.

Roux hasonló kérdések alapján dolgozik, mint Nel, még egyszer átveszik az eddig elhangzottakat, majd Dixon elmondja, még a szakértők sem tudják messziről megkülönböztetni a lövések és a krikettütő hangját – pedig ugye a szomszédok az első napokban nagyon biztosan állították, hogy tisztán meg tudták különböztetni, hogy melyek voltak az ütések, és melyek a lövések. Dixonnal végeztek is, Roux kéri, hogy a következő tanút ne kezdjék már el. A korábban bejelentett halasztás miatt így csak május 5-én folytatódik a tárgyalás.

Szerda

Tegnap utoljára hallgatták meg Oscar Pistoriust, ma Roger Dixon igazságügyi szakértő folytatja a vallomását, amelyet már tegnap elkezdett.

A tárgyalás elején Masipa bírónő közlölte, hogy április 17. és május 5. között szünetel a per, amelyet egyébként három hetesre terveztek, de már hét hete tart.

A bejelentés után megkezdődött a ami tárgyalás, Barry Roux, Pistorius ügyvédje kezdte faggatni Dixont. A szakértő a röppályáról és az energiaátadásról beszél, miközben egy diagramot mutogat, komoly technikai bizonyítékok.

Dixon szerint a Reeva hátán látható sebeket nem okozhatta golyó, azok zúzódások, melyek vélhetően akkor keletkeztek, amikor a nő ráesett az újságtartóra.

Dixon így mutogatja, hogy hogyan szenvedte el Reeva a hátsérüléseket.
Dixon így mutogatja, hogy hogyan szenvedte el Reeva a hátsérüléseket.


Elmagyarázta, hogy Reevát hol találták el a golyók, például a fejét eltalált lövedék a koponyájáról a falnak csapódott. Pistorius a kezét a fülére téve, lehajtott fejjel ül a vádlottak padján.

A nő karjában talált szálkákból ítélve közel állt az ajtóhoz, sőt, vélhetően a kilincset fogta, vagy a kilincs felé nyúlt. Gerrie Nel ügyész korábban azt mondta, hogy Reeva az ajtó felé volt fordulva, Dixon szerint azonban nem úgy állt.

A csipőjén és a karján talált sérülésekből arra következtet, hogy Reeva a medencéjét ért lövések miatt elvesztette az egyensúlyát, a lövések energiájától pedig elesett.

Roux a szakértő véleményét követően bejátszotta azokat a hangfelvételeket, amelyek egy krikettütőtől származnak 60 és 180 méterről, majd lövéseket ugyanilyen távolságból. Nem kérdezett semmit, csak leült.Nel következett, arrogáns hangnemben indított. Számon kérte a szakértő végezttségét, és felrótta neki, hogy jelenleg nem dolgozik semmilyen törvényszéki irodának. Dixon végzettsége egyébként geológus.

Nel végül kihúzza Dixonból, hogy vérnyomok elemzésére nincs is végzettsége, valamint azt is, hogy a vizsgálatokat nem is azzal a krikettütővel végezte, amit Pistorius használt, hanem egy másikkal, ami Dixon szerint ugyanolyan. Az is kiderült, hogy nem ő maga vizsgálta meg Pistorius fegyverét, hanem Wolmerans nevű szakértő. Sőt, maga Dixon ott sem volt a helyszínen a vizsgálat idején.

Nel egyre erélyesebben és arrogánsabban nyomult, a bírónő figyelmeztette is, hogy türtőztesse magát.

Nel ugrált a témák között, hol az ajtóról készült képekről, hol az ajtó letakarításáról, hol a lövésnyomokról, hol Pistorius protéziseiről kérdezte Dixont, aki egyre feszültebbé vált az ügyész stílusától, amely már-már egy vallatásra hasonlított.

Dixon az ominózus vécéajtó mellett állja Nel rohamait.
Dixon az ominózus vécéajtó mellett állja Nel rohamait.

Az ügyben eljáró egyik patológus, Geert Saayman azt állította, hogy a Reeva fenekén talált sérüléseket nem az újságtartó okozta, Dixon szerint viszont ebben nem volt igaza.

Nel elmondta, nem tudja elképzelni, hogy a lövés mozgási energiájától esett volna el Reeva Steenkamp. "Ez egy olyan dolog, amit ön a tévében látott, de ez a valóság" - döngöli máris földbe a szakértőt.

Nel ezután egy képet akart megmutatni, de nem találta. "Nekem van egy pótfotóm, kéri?" - vágott vissza Dixon, amit kisebb nevetés kísért a teremben.

Dixon körülnézett a helyszínen is, de ő a bizonyítékokat vizsgálta: az ajtón pedig találtak abból az anyaból, amiből Pistorius protézise készült, ergo igaz lehet a sportoló azon állítása, hogy előbb megpróbálta berúgni az ajtót, és csak utána verte szét a krikettütővel.

Gerrie Nel belefáradt a mai napba, és kérte a bírónőt, hogy rekesszék be mára: senkinek nem volt ellenvetére.

Kedd

A keddi volt az utolsó nap - öt nap után -, amikor a vád, Gerrie Nel ügyész faggatta a barátnője szándékos megölésével vádolt dél-afrikai olimpikont.

Nel újra felidéztette Pistoriusszal az este történéseit, és felolvastatta vele azt a Valentin-napi üdvözlőkártyát, amit Reeva írt neki, de már átadni nem tudott. Pistorius vallomása után az ügyész szerint annyira valószínűtlen az egész, hogy nem történhetett meg úgy, ahogy azt a sportoló előadta. Nel továbbra is biztos benne, hogy a pár veszekedett és Pistorius tudta, hogy Reeva van az ajtó mögött, és szándékosan lőtte le.

Pistorius után Roger Dixon törvényszéki szakértőt kérdezték: válaszai inkább a védelemnek segítettek mint a vádnak. Dixon megerősítette, hogy a hálószobában egy világító led ellenére korom sötét van, így lehetséges, hogy Pistorius tényleg azt hihette amikor felklelt, hogy a barátnője az ágyban fekszik. A szakértő nehezen tudta megkülönböztetni egy felvételen a lövések hangját attól a hangtól, amit egy krikettütő okoz egy ajtó felületén - ez kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy több szomszéd is állította, tisztán meg tudták különböztetni egy lövés hangját a krikettütő csapkodásától. Így viszont a vallomásaik megbízhatósága gyengülhet.

Hétfő

A múlt héten Gerrie Nel ügyész többször ellentmondásba keverte Oscar Pistoriust, akit barátnője, Reeva Steenkamp tavaly februári megölésével vádolnak.

A hétvége után rajongók várták a sportolót a pretoriai bíróság előtt: lufikkal készültek fogadni az atlétát, többen meg is ölelték Pistoriust a lépcsőn:


Továbbra is Nel támadott, újra azzal vádolta az atlétát, hogy a "meséje" nem állja meg a helyét, és egyedül a lány farmerja az, amely nem volt a helyén (erről a múlt héten is vitáztak már).

Pistorius szerint Reeva papucsa sem volt jó helyen. Aztán megint a nadrágra térnek vissza, Nel szerint azért nem volt elrakva, mert veszekedhettek és el akart menni. A sportoló szerint ennek semmi értelme, mert a nadrágszárak ki voltak fordítva, tehát előtte vette le, és nem elindulni akart benne.

Rajongók várták Oscar Pistoriust a bíróság előtt. Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook (galéria)

Az ügyész utána arról faggatta a sportolót, mikor evett Steenkamp: az orvosszakértő szerint 2 órával a halál beállta előtt evett, Pistorius szerint viszont 8 árval korábban ettek. Nel arra alapozta állítását, hogy aze gyik tanú egy nőt hallott beszélni hajnali 2-kor: erre kérdezett rá a vád, hogy nem ettek-e beszélgetés közben. Pistorius annyit válaszolt rá, hogy a tanú egy nőt hallott, nem egy férfit és egy nőt.

Rátértek a riasztóra, majd az erősítő fényére. Pistorius szerint kéken világít, ami zavarta, ezért rátették Reeva farmerját, mivel fél perc felcsatolnia a protzéiseit és nem akart felkelni. Nel szerint ha ki van kapcsolva, akkor pirosan világít.

 A tévéje is pirosan világít, azt tudja? - kérdezi Nel.
- Nem emlékszem rá.
- Miért, az nem zavarja? -
idézte az Origo.

Nel az egyik fényképen egy vérnyomot fedezett fel a háló padlóján. Pistorius szerint amikor a telefonjáért ment vissza, akkor kerülhetett oda. Viszont Nel szerint az ágyon nem volt vér. A sportoló szerint az ágytakarón igen, amit már a földön fotóztak, de nem tudja, mikor került oda. Nel figyelmeztette, hogy korábban nem eshetett le, mint a nadrág, mert az volt az ágytakarón, a vallomásában viszont azt állította, hogy az ágyon volt.Nel utána azzal próbálta sarokba szorítani az atlétát, hogy akkor most suttogott vagy csak halkan mondta barátnőjének, hogy hívja a rendőrséget. Az ügyész szerint korábban suttogásról volt szó, de Pistorius szerint nem úgy értette, csak halkan beszélt.

"- Soha nem jelentette be éjszaka, hogy kimegy a vécére, ezért nem tudtam, hogy nincs az ágyban.
- És amikor ön felkelt az ágyból, és elindult a lábai nélkül a fürdőbe, akkor arra nem gondolt, hogy Reeva miért nem kérdezi meg, hogy hova megy?
- Erre nem gondoltam.
- Persze, mert az ön verziója arról az éjszakáról teljesen irreális."

Nel tovább faggatta Pistoriust a végzetes estéről: ha a hálószoba ablakának a becsapódását hallotta először, akkor miért nem beszélt erről a barátnőjével, és erről miért nem tett említést tavaly, az első meghallgatásán? Pistorius szerint egy cellában éjszakázott, össze volt zavarodva és fáradt volt. Amúgy meg azt mondta Reevának, hogy bukjon le, mert akkor még azt hitte, hogy az ágyban van.  Majd felkapta a pisztolyt és bement a fürdőbe. "Csak ki akartam űzni a rablót a házamból. Mindenki ezt tenné" - mondta.

"Takarodj a ....ba a házamból!" - kiabálta a "rablónak". Az ügyész rákérdezett, hogy ez előtt mit mondott barátnőjének. Pistorius a nevén szólítva kiabálta neki, hogy hívja a rendőrséget. Azért kiabált, mert akkor már nagyobb biztonságban tudta barátnőjét: nála volt a fegyver, és azt hitte, a támadó és barátnője között áll. Lassan haladt előre, közben hol a hálót, hol a fürdőt nézte.

Nel újra azt hangsúlyozta, hogy kitaláció Pistorius sztorija, ugyanis arról vitáztak, hogy hallotta-e a sportoló a fürdőajtó csukódását. Korábban nem említett ilyet a vallomásában, most azonban azt mondja, hogy hallotta. Tavaly, az óvadékról döntő tárgyaláson Pistorius csak azt mondta, hogy zárva volt a vécéajtó, azért gondolta, hogy van bent valaki. Az ebédszünet előtt Nel még a sírásig kínozta a sportolót:

- Sokminden járt a fejemben. Például, hogy valaki bemászott az ablakon, hogy valaki a vécében volt, és meg akart támadni bennünket. A kilincsnek, amikor lenyomjuk, van egy speciális hangja, nem láttam, hogy valaki lenyomta volna, vagy az ajtót kinyitotta volna, csak hallottam ezt a hangot, és azonnal lőttem. Azt hittem, valaki ki akar jönni, és meg akar támadni bennünket. Nem emberre akartam lőni, csak az ajtóra. Nem volt időm gondolkodni, nem volt időm felmérni a szituációt. Nem akartam megölni senkit.
- Nagyon jól tudta, hogy Reevára lő.
- Nem, nem tudtam. Nem akartam lelőni őt - mondja zokogva Pistorius.


A rövid szünetet követően Barry Roux, Pistorius védője azt sérelmezte, hogy Nel direkt olyanokat kérdez, amelyek újra és újra felzaklatják a sportolót, ezért nem tudja sokszor úgy kifejezni magát, ahogy szeretné.

Nel azzal folytatta, hogy Pistorius szerint nem kellett volna Reevának reagálnia, amikor  azt kiabálta, hogy Kifelé!? Pistorius úgy akart viselkedni, mint akit már felkészítettek az ilyen szituációkra. Korábban Sean Rens szakértő próbálta megtanítani neki, hogy az ehhez hasonló helyzetekben mit kell tenni. Nel szerint nem sikerült megtanulnia, mert akkor nem lőtt volna így vaktában.

A vád aztán a kiáltásokról kérdezte Pistoriust, aki szerint akkor csak ő sikított: "Reeváért kiabáltam, az Istennek kiabáltam, hogy segítsen, és amikor kiszaladtam az erkélyre, hogy segítséget kérjek, az is egy másfajta segélykiáltás volt". Elmondta, hogy van több olyan felvétel, ahol kiabál, azt is meg lehetne hallgatni, de a tanúk nem hallhatták Reevát sikítani.

Nel és Pistorius párbeszéde (Origo):
- Miért nem lőtt ki először az ablakon, vagy csak adott le egy figyelmeztető lövést? - Mert csak arra koncentráltam, ahonnan a zaj jött. A tusolóban pedig gellert kaphatott volna a lövés, és eltalálhatott volna engem is. De nem is akartam lőni, csak meghallottam a zajt, és lőttem.
- Olyan a pisztolya, mint az óra? Működik magától? Vagy azért ön húzta meg a ravaszt?
- Én lőttem.
- Nem is célzott, csak épp szerencsés volt, hogy pont arrafelé állt a pisztoly, ahol a zaj volt?
- Hogy lehetne ez szerencsés? Reeva meghalt - mondja Pistorius, majd összeomlik.


Pistorius szerint Reeva a telefonja fényénél ment ki a fürdőbe, de ő ezt nem látta. Nel szerint pedig kellett volna, aki megkérte a sportolót, mutassa meg, hogyan lőtt. Szerinte ez célzott lövés volt, Pistorius viszont azzal érvelt, hogy nem, mert nem volt nyújtva a keze.

Pistorius elmondta, hogy baleset történt, és akkor is ezt mondaná, ha egy betörőt lőtt volna le. Egyedül magát hibáztatja a történtekért. Nel szerint titkol még valamit, mert igenis tudta, hogy ott van a nő, beszélt vele, és ez után lőtte le. A sportoló összetörve tagadta a vád álláspontját.

Az atléta vallomása szerint akkor kezdett pánikolni, amikor a lövés után Reeva nem felelt, és nem látta az ágy mellett sem.

Pistorius továbbra is magánál tartotta a pisztolyát, s bár sejtette, hogy Reevát lőtte le, mégis reménykedett, hogy mégsem Reeva volt a fürdőben.

- Honnan gondolta, hogy Reeva az, akit lelőtt? Nem kellett volna megnéznie máshol is a lakásban? - Semmi sem volt normális azon az éjszakán. - Ha lövések dörrennek el a lakásban, azt kellett volna gondolnia, hogy kiszalad a hálószobából, nem? - Nem hiszem - mondja Pistorius, aki sokadszor sírta el magát ma.


Pistorius ezután elmondta, nem gondolkozott, amikor a fegyver a kezében volt. Kinyitotta az erkélyajtót, hármat kiáltott, majd felcsatolta a protézisét.

Nel azzal folytatta, rengeteg kérdése van még a vécével kapcsolatban, de mindenki jobban járna, ha holnap folytatnák a tárgyalást. A bírónő egyetértett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merényletet követtek el Afrika egyik vezető természetvédője ellen

A világhírű Virunga Nemzeti Park igazgatója életveszélyesen megsérült, amikor dzsipjére fegyveresek… Tovább olvasom