Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Plágiumgyanúba keveredett a Bundestag elnöke

Plágiumgyanú árnyéka vetül Norbert Lammertnek, a Bundestag - a német parlament alsóháza - elnökének doktori dolgozatára - írta kedden a Die Welt című német lap.
A lammertplag.wordpress.com oldalon álnéven publikáló szerző 42 oldalon talált gyanús szövegrészeket a 224 oldalas doktori dolgozatban. Lammert azt a látszatot kelti, hogy ismeri a tárgyalt műveket, pedig csak másodlagos forrásokból merít forrásmegjelölés nélkül. Ezt bizonyítja, hogy szövegében kimutathatók a másodlagos irodalomban előforduló tárgyi tévedések - ismertette a Die Welt az elemzés készítőjének véleményét.

Norbert Lammert, a konzervatív CDU politikusa a lapnak hangsúlyozta: legjobb tudása szerint dolgozott és tiszta a lelkiismerete. Hozzátette: meggyőződése szerint dolgozata megfelel a tudományos elvárásoknak, de amint értesült a munkájáról készült elemzésről, azonnal felkérte a bochumi Ruhr Egyetemet - ahol 1975-ben megszerezte doktori címét -, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Lammert A párton belüli akaratképzés helyi szervezeti struktúrái - Esettanulmány egy Ruhr-vidéki CDU-alapszervezet példáján keresztül című dolgozatával a társadalomtudományok doktora címet szerezte meg a bochumi egyetem társadalomtudományi karán. A művet 1976-ban kiadta a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük az Angela Merkel vezette konzervatív-liberális kormány két tagját. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig idén februárban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. július 30. 23:08
    „Ott nem beszélnek mellé, ott becsületbeli ügy a lemondás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összedőlt a világ második leghosszabb fahídja Thaiföldön

Összedőlt a világ egyik leghosszabb fahídja, amely Thaiföld népszerű turistalátványossága volt. Tovább olvasom