Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Pódiumbeszélgetés Berlinben a magyar politikai helyzetről

Antiszemitizmus Magyarországon - Mit lehet tenni? címmel tartottak pódiumbeszélgetést a magyarországi politikai helyzetről vasárnap a berlini Schaubühne színházban.
Paul Lendvai magyar származású osztrák újságíró hangsúlyozta: Magyarországon "nincs politikai antiszemitizmus", ugyanakkor a Jobbik előretörésével olyan hangulat alakult ki, amelyben egyre inkább elfogadottá válik "az antiszemitizmus nyelve".

Heller Ágnes filozófus kiemelte: Magyarországon több európai országgal ellentétben kizárólag jobboldali antiszemitizmusról lehet beszélni. Közölte: a Fidesz ugyan nem folytat nyíltan antiszemita politikát, de versenyben áll a szélsőjobbal, ezért átvesz tőle retorikai elemeket, amelyek között vannak olyanok, amelyekből "antiszemita következtetéseket lehet levonni."

Ivan Nagel magyar származású német színházi szakember azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon jelenleg az antiszemitizmusnál sokkal veszélyesebb a romák és a melegek elleni gyűlölet. Hozzátette: az országban "robbanásveszélyes szélsőjobb agresszió" jelent meg, amely szembefordul mindennel, ami idegennek minősül.

A beszélgetés idővel elkanyarodott az eredeti témától, a szó a magyarországi politikai helyzetre terelődött.

Schiff András zongoraművész hangsúlyozta, hogy a változásokhoz nem elég néhány értelmiségi, az utca támogatása is kell, az utóbbi időben pedig éppen ez utóbbinak látszanak a jelei "élénk ellenzéki mozgalmak" formájában.

A közönség soraiban felmerült, hogy gyűjtést kellene indítani a magyarországi változások előmozdításának támogatására, a rendezvényen kialakult közmegegyezés szerint az anyagi támogatás címzettje a Klubrádió lesz.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2012. január 15. 21:41
    „Ez szép!
    Németek beszélgetnek a zsidókkal a magyar antiszemitizmusról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MKP: félrevezető Caplovic nyilatkozata a dél-szlovákiai szlovák iskolákról

Teljesen megalapozatlan, félrevezető és populista Dusan Caplovic szombati nyilatkozata a dél-szlovákiai szlovák tannyelvű iskolák negatív megkülönböztetésről és elmagyarosításról. Tovább olvasom