Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Pokolgép gyújtószerkezete robbant Belfastban

Az incidens során senki nem sérült meg.
Belfast központjában felrobbant egy autóba rejtett, hatvan kilogramm súlyú pokolgép gyújtószerkezete, a vasárnap esti terrortámadási kísérlet a feszültségek növekedését jelzi Észak-Írországban - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A rendőrség közölte, hogy az incidens során senki nem sérült meg, hozzátették azonban, hogy a pokolgép teljes detonációja esetén több áldozatot szedhetett és jelentős károkat okozhatott volna.

A beszámolók szerint egy álarcosokból álló banda arra kényszerített egy férfit, hogy az észak-írországi városban egy bevásárlóközponthoz vezessen egy autót, amelyben előzőleg pokolgépet helyeztek el. Miután a sofőr leállította a járművet, azonnal értesítette a rendőrséget.

Amikor a brit hadsereg szakértői elkezdték az eszköz hatástalanítását, kioldódott a pokolgép gyújtószerkezete, de szerencsére ez nem hozta működésbe a házilag készített pokolgépet, így a nagyobb erejű detonációt sikerült elkerülni.

A rendőrség kiürítette a környéken található lakásokat, éttermeket és egy mozi épületét, így több százan kényszerültek tartózkodási helyük elhagyására. A riasztás még hétfőn is közlekedési fennakadásokat okozott Belfast belvárosában.

"Évek óta nem volt ilyen méretű közvetlen támadás. Arra kérjük a lakosságot, hogy legyenek óvatosak. Megerősítjük a rendőri jelenlétet" - mondta Drew Harris, Belfast helyettes rendőrfőnöke.

Matt Bagott, az észak-írországi rendőrség vezetője hozzátette, hogy az utóbbi időben a brit fennhatóság ellen küzdő szakadár köztársasági csoportok - különösen a katolikus Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) - élénkebb tevékenységet mutatnak.

Előző héten egy buszsofőrt kényszerítettek arra, hogy járművét - pokolgéppel az utastérben - egy rendőrkapitányság épülete elé vezesse Londonderryben, Észak-Írország második legnagyobb városában. Ugyancsak Londonderryben fegyveres csoportok összecsapásai során lábon lőttek egy fiatal fiút egy protestáns negyedben.

Az elmúlt hetekben pokolgépre hatástalanítottak egy nyugalmazott rendőr autójában, továbbá Molotov-koktélt dobtak a felekezetektől független Szövetségi Párt belfasti épületére.

Észak-Írország mintegy harminc éve a protestáns és katolikus felekezetekhez tartozók közötti összetűzések helyszíne, a szembenállás mintegy 3500 halálos áldozattal járt. Az 1998-ban aláírt békeszerződés megosztotta a hatalmat a protestáns lojalisták és a katolikus köztársaságpártiak között.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlusconi állampuccsnak nevezte kizárását a parlamentből

Ártatlanságát hangoztató nyilatkozatáradattal és tüntetés szervezésével készül a volt olasz… Tovább olvasom