Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Pokolgép robbant egy koszovói szerb tüntetésen

Pokolgép robbant pénteken az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában egy szerb tiltakozó megmozdulás helyszínén; a detonációban egy ember életét vesztette, tizenegyen megsebesültek - jelentette a szerb sajtó.
Több száz - egyes források szerint majdnem ezer - koszovói szerb tiltakozott pénteken a kettéosztott városban az ellen, hogy a koszovói albán hatóságok megnyissanak egy okmányirodát a település túlnyomórészt szerbek lakta északi részében. A hivatalt rendőrök vették körül, hogy megvédjék, de a tüntetés békésen zajlott le. Beszámolók szerint a detonáció a tiltakozó megmozdulás végén történt, amikor a hivatal épületénél összegyűlt tüntetők elkezdtek szétoszlani. A halálos áldozat egy gyerekorvos, bizonyos Mesud Dzekovic, aki a háza előtt állt, amikor a detonáció bekövetkezett.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy távirányítással működésbe hozott, vagy időzített pokolgép robbant, netán valaki az emberek közé hajított egy kézigránátot. Az Európai Unió koszovói rendőri missziója (EULEX) nyugalomra szólított föl "minden felet, elkerülendő minden olyan cselekedetet, amely a helyzet romlásához vezethet". Boris Tadic szerb elnök az eset után Belgrádban azonnal rendkívüli ülésre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és fölszólította a nemzetközi közösség koszovói képviselőit, hogy "védjék meg a békét és a rendet, és vegyék elejét a (Szerbiával szembeni) provokációknak".

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter azt mondta, a Mitrovicában történtekkel beigazolódtak Belgrád azon félelmei, hogy az "egyoldalú lépések" a térség destabilizálódásához vezethetnek. Jeremic feltehetően arra utalt, hogy az iroda megnyitása annak az év elején napvilágra került tervezetnek a része, amelynek célja, hogy Pristina tényleges befolyásra tegyen szert Észak-Koszovóban. Az erről szóló stratégiai dokumentumot a pristinai vezetés és a Peter Feith holland diplomata - az EU koszovói főmegbízottja - vezette hivatal (ICO) állította össze, de az EULEX is részt vett a kidolgozásában. A stratégia többek között előirányozta a koszovói rendőrség erőteljesebb jelenlétét, továbbá új, Pristina által alapított bíróságok létesítését Észak-Koszovóban, valamint azt, hogy a koszovói hatóságok vegyék át az ellenőrzést a szerb-koszovói határon két átkelő fölött.

A dokumentum elismerte, nehézséget jelenthet a szerb lakosság meggyőzése arról, hogy ezek az intézkedések - a dokumentum szóhasználatával a "decentralizáció" - gyakorlati előnyökkel járnak számukra. A BBC brit közszolgálati adó akkori megjegyzése szerint a stratégiát aligha lehet békés, fájdalommentes módon érvényre juttatni. Kosovska Mitrovicában rendszeresek az összetűzések a szerbek és az albánok között. A várost kettészelő Ibar folyó bal partján néhány háztömböt leszámítva csak szerbek, a túlsó parton szinte kizárólag albánok élnek

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkossági járvány Indiában

India - A húszéves Szaj Kumár Migáda vegyészmérnök-hallgató volt az egyik tekintélyes haidarábádi… Tovább olvasom