Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Pokolgépek sok embert megöltek Bagdadban, kijárási tilalom Ramádiban

Autóba rejtett pokolgépek robbantak Bagdadban péntek éjjel, a merényletekben legalább 28 ember meghalt, több mint ötvenen megsebesültek.
A nyugat-iraki Ramádiban kijárási tilalmat rendeltek el az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet előrenyomulásától tartva.

Az iraki fővárosban három különböző városrészben léptek működésbe a robbanószerkezetek. Egy síita többségű körzetben kávéház közelében robbant a pokolgép, ott tizennégyen haltak meg, a sebesültek száma 27. Egy másik robbantás a szunniták lakta városrészben hét halálos áldozattal járt és 13 sebesültet is hagyott maga után. A gazdag Karrada negyedben egy italboltnál robbantottak, a halálos áldozatok száma hét, a sebesülteké 13.

A merényleteket senki nem vállalta magára, de az elmúlt hetekben több ilyen robbantást a síita kormányzat ellen küzdő Iszlám Állam vállalt, amely Irakban és Szíriában már jelentős területek fölött vette át az ellenőrzést. Az IÁ bagdadi robbantásait pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte, és a terrorszervezet elleni fellépés fokozását sürgette.

Az Iszlám Állam az elmúlt hetekben a Bagdadtól 115 kilométerre fekvő Ramádi közelében is területeket tudott nyerni az iraki kormányerőktől, annak ellenére, hogy utóbbiakat légicsapásokkal az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció is támogatja.

A városvezetés emiatt rendelt el sötétedéstől kijárási tilalmat Ramádiban. Az intézkedéstől egyebek között azt remélik, hogy segíti az Iszlám Állammal szembeni ellenállás gócpontjainak kiépítését.

Ramádi valószínűleg azért nem került teljes egészében az Iszlám Állam kezére, mert szunnita törzsi csoportok is lakják, amelyek tagjai megakadályozták, hogy a dzsihadisták átvegyék az ellenőrzést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-Afrikában már legalább 3 ezer gyermek lett árva az ebola miatt

Az ebolaáldozatok gyermekeit sokszor megbélyegzik, a rokonok is félnek őket magukhoz venni. Tovább olvasom