Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Pokolgépes merénylet az oroszországi Nalcsikban

Oroszország - Pokolgép robbant szombaton az oroszországi Nalcsikban - az észak-kaukázusi Kabard- és Balkárföld fővárosában - a központi lóversenypálya bejáratánál: legalább 21-en megsebesültek, s egyikük a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi képviselője azt közölte, hogy a lóversenypályát kiürítették, a nézőket kimenekítették a robbanás után. A detonáció egyébként nem okozott különösebb anyagi károkat, becslések szerint 3-400 gramm trotilnak megfelelő robbanóanyag robbant (az első jelentések öt kilogramm trotilnak megfelelő pokolgépről számoltak be).

Rendőrségi források szerint a pokolgépet a pálya központi épületének tetőszerkezete mellett rejtették el. A robbanás a VIP-páholy közelében következett be, ahol a nézők között volt Hacsin Scsogenov volt köztársasági belügyminiszter, illetve Ruszlan Firov kulturális miniszter, aki ugyancsak megsebesült a detonáció következtében.

Kabard- és Balkárföldön viszonylag csekély a vahhábiták száma, de a szomszédos észak-kaukázusi köztársaságokból rendszeresen átcsapnak az iszlamista fegyveresek. 2005 októberében csecsen és helyi muszlim gerillák nagyszabású összehangolt támadást intéztek Nalcsik belügyi, biztonsági és katonai épületei ellen. A terrorcselekményekben akkor 140-en haltak meg, 94-en közülük lázadók voltak. A hatóságok gyanúja szerint a terrortámadások egyik szervezője az az Anzor Asztemirov volt, akit az orosz rendőrök alig másfél hónapja lőttek le egy igazoltatásnál Kabard- és Balkárföld fővárosában.

Arszen Kanokov, Kabard- és Balkárföld elnöke a nalcsiki robbantásról úgy nyilatkozott szombaton, hogy a merénylet célja "bosszú lehetett az alvilági bandák vezéreinek megsemmisítéséért", s nem zárta ki azt sem, hogy a pokolgépes akcióval a május elsejei rendezvényeket akarták megzavarni. Kanokov cáfolta azokat a híreket, hogy ő is hivatalos volt a szombati lóversenyre, de megerősítette, hogy azért "benézett volna a lóversenypályára".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgépes merénylet a pakisztáni Szvat-völgyben

Pakisztán - Legkevesebb három ember vesztette életét és öt megsebesült az északnyugat-pakisztáni… Tovább olvasom