Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Politikai ügy lett Izraelben egy rockénekes koncertje

Ehud Banáj többször is meggondolta magát: néhány nappal ezelőtt politikai okokból lemondta, majd úgy döntött, hogy mégis megtartja koncertjét a ciszjordániai telepeseknek.
Bár továbbra sem ért egyet az izraeli telepesekkel és elutasítja az országában tapasztalható "társadalmi igazságtalanságokat" Ehud Banáj, Izrael egyik legnépszerűbb rock énekese, mégis megtartja koncertjét a ciszjordániai telepeseknek  - vált ismertté pénteken a művész Facebook-oldalán, s így politikai ügy lett Izraelben egy rockkoncert.

Ehud Banáj többször is meggondolta magát: néhány nappal ezelőtt politikai okokból lemondta, majd úgy döntött, hogy mégis megtartja koncertjét a ciszjordániai telepeseknek.

Az ügy előzménye, hogy különböző izraeli baloldali szervezetek a kormány telepespolitikájával szembeni tiltakozásul "kulturális bojkottra", az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában a telepeseknek szánt kulturális rendezvényektől való távol maradásra próbálják rábírni a művészeket. Felszólították a népszerű izraeli énekest is, hogy mondja le a sátoros ünnepekre a Szuszija nevű faluba meghirdetett fellépését.

A baloldal ugyanis rossz szemmel nézte, hogy a művész fellépést vállalt egy ciszjordániai telepesfaluban, a jobboldaliakat haragját viszont azzal vívta ki, hogy közzétette, nem ért egyet a megszállással, Izrael ciszjordániai telepeseivel.

A jobboldali támadások, a bal- és jobboldali nyomás hatására, az ellenséges közönséggel való kínos találkozás elkerülése érdekében a két tűz közé került zenész a szervezőkkel közösen hétfőn még a koncert lemondását jelentette be. A rendezők meghívtak helyette egy másik előadót, és bejelentették az izraeli médiában, hogy "a nyugalom helyreállítása érdekében a koncert elmarad".

Banáj ezek után váratlanul mégis a bojkott ellen és a fellépés mellett döntött, és a jövő hétfőn megtartja a koncertet, mégpedig közösen az újonnan felkért zenésztársával. Hivatalos Facebook-oldalán bejelentette: bár jól ismert a véleménye „a megszállással és az izraeli társadalom igazságtalanságaival" kapcsolatban, a telepesekkel való véleménykülönbsége ellenére megtartja az előadást, mert szerinte a baloldali bojkott nem célravezető. Mint írta, célja az árkok betemetése "a sátoros ünnepek szellemében". Csaknem négyezer izraeli tetszését váltotta ki ez az üzenete.

A jobboldali telepesek azonban zokon vették a művésznek a megszállást és a telepespolitikát elítélő szavait, ezért gyalázkodó megjegyzésekkel írták tele Banáj internetes oldalát, jelezve, hogy nem látják szívesen őt, ne tartsa meg a koncertet. Azzal vádolták az énekest, hogy a palesztin "terroristákat szereti", azt javasolták neki, hogy "költözzön Gázába, és segítse a Tel-Aviv elleni rakéták célba juttatását". A telepesekből álló közönség soraiból tömegesen kérték vissza a már megvásárolt jegyek árát.

Izrael palesztinokkal szembeni politikája ellen tiltakozva már számos külföldi előadóművész, köztük például Carlos Santana és Elvis Costello is lemondta a zsidó államba tervezett koncertjét. Ehud Banáj ügye azonban új jelenség, mivel azt jelzi, hogy a kulturális bojkott immár nem csak a nagyvilágban, hanem az országon belül is bekerült a politikai harc eszköztárába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járókelőkre lövöldözött a chicagói ámokfutó

Az ismeretlen személy csütörtök éjjel egy chicagói parkban lövöldözött, válságos állapotban egy 3… Tovább olvasom